BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Хасково поскъпва тарифата за такситата по общински цени, за крайния потребител -не

 Предложение за повишаване на минималната и максималната стойност на тарифите за таксиметровия превоз ще гледа на заседанието си на 23-ти април Общинският съвет на Хасково. Докладната е внесена от кмета на Хасково Станислав Дечев, след среща с представители от бранша.

Вече в града се носят слухове, че поскъпването ще удари здраво по джоба на крайния потребител, но собствениците на таксиметровите компании обещават, че това няма да се случи и сегашните цени за ползване на такси ще се запазят, и обясняват защо.

Според решение на ОбС на Хасково от 2014 година за Хасково е определена минимална цена от 0,40 лв. и максимална от 1 лева за дневна тарифа, и минимална цена от 0,60 лв. с максимална от 1,10 лв. за нощна тарифа за таксиметров превоз на пътници за пробег от 1 километър.

Превозвачите обаче са поискали корекция на настоящите цени. След среща с таксиметровите превозвачи, е станало ясно,че през последната година цената на горивата се е повишила с 25-30 %, аргументира се в докладната кметът на Хасково.

Предвид намалялото потребление на таксиметровите услуги от настъпването на Ковид епидемията, а в същото време и повишаването на горивата, превозвачите искат повишаване на минималните цени за услугата си-съответно на 0,60 лв. за дневната тарифа и на 0,65 лв. за нощната тарифа за километър пробег.

Така новото предложение е дневната тарифа да е с минимална цена от 0,60 лв. за километър и максимална 1 лев, а нощната- с минимална 0,65 лв. и максимална както и досега-1,10 лв. за километър пробег.

Това обаче не означава, че ще има поскъпване на цената на таксиметровия пробег за крайния потребител, обясни Петьо Делчев, който е представител на таксиметровия бранш.

Това покачване се прави заради Наредба 34 от Зaкoнa зa aвтoмoбилнитe прeвoзи, която влиза в сила и която казва, че първоначалната тарифа трябва да бъде два до три пъти спрямо минимaлнaтa цeнa зa eдин килoмeтър прoбeг пo cъoтвeтнaтa тaрифa в нaceлeнo мяcтo. В Хасково минималната цена сега 40 ст, но повечето таксиметрови компании карат на 0,92 лв през деня, а първоначалната цена е 1,35 лв.

На практика задействането на Наредба 34 ще принуди таксиметровите компании в Хасково да свалят началната тарифа. Редно е тази цена всяка година да се ревизира, а това в Хасково не правено от 2014 година, казват превозвачите. Затова от бранша смятат, че трябва да се променят чисто административно границите за минимума и максимума на тарифите.

Ако предложението на градоначалника бъде прието от Общинския съвет, утре цената за 1 километър за превоз с такси, ако е през деня, ще е 1,35 лв. по първоначална тарифа плюс 0,92 лв. за километър или ако е нощно време, към първоначалната такса добавяме още 1,05 лв. за километър пробег. Това означава, че крайния потребител през деня ще заплати за превоз за един километър 2,27 лв, а за същия курс през нощта-2,40 лева. Точно толкова, колкото би платил и днес за това разстояние, онагледява Петьо Делчев.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!