BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Горещата вана – почти като тренировките

Горещата вана имитира ефекта от тренировките за здравето, защото засилва кръвообращението, увеличава температурата и сърдечния ритъм по подобен начин, твърдят британски учени, цитирани от Science Alert.
Това е полезно за сърдечносъдовата система, намалява кръвното налягане, възобновява клетките, дори действа като антидепресант.

По време на тренировка обаче се изразходва повече енергия и освен че помага за отслабване и поддържане на нормално тегло, увеличава и мускулната маса.

Учените са работили с доброволци, прекарвали еднакво време в гореща вана и в каране на велосипед.
Когато температурата се покачва, тялото търси начини да изразходва излишната топлина, за да я регулира. Един от основните механизми за това е засилване на потока от кръв към кожата, разширяват се и кръвоносните съдове. Това улеснява производството на различни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и защитата на кръвоносните съдове.

Макар и основната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е еднаква. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане – натискът от водата. То допринася за връщането на кръвта към сърцето. Още не е доказано, но е възможно това да е предимство.

Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се правят от 90-те години на миналия век. Едно от тях доказа, че взимането на гореща вана три седмици намалява нивото на кръвната захар у хората с диабет тип 2. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!