BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Десантът в Нормандия и Историческата истина по VIASAT HISTORY

Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх, част от Втората световна война. 

Самият десант започва на 6 юни 1944 г. на брега на Северна Франция в областта Нормандия, но е резултат от дълга предварителна подготовка и операции за дезинформация на противника. С десанта се дава начало на Битката за Нормандия, целяща откриване на втори фронт срещу Нацистка Германия.
За да отбележи годишнината от десанта – крайъгълен камък по пътя на Съюзниците към победата, Viasat History ще покаже две поредици в рамките на два уикенда – 5 юни и 12 юни, в 22:00 часа, които ще отдадат почит на героите, щурмували бреговете на Франция.

Участие и в двете предавания има историкът Джеймс Холанд – представител на новото поколение блестящи историци, които предефинират това, което знаем за 20-ти век. Автор на многобройни книги за Втората световна война, включително “Нормандия ’44: Денят на D и епичната 77-дневна битка за Франция”  и създал и представил множество телевизионни поредици по темата. 
Джеймс е съосновател и програмен директор на ежегодния фестивал за история на долината на Чалке, който е най-големият фестивал, посветен изцяло на историята във Великобритания. Член на Кралското историческо дружество.

Нормандия 1944 г.: Десантът и битката за Франция
Премиера в събота, 5 юни, от 22:00 часа, три едно-часови епизода

Как се печели война? Не са много кампаниите, които могат да отговорят на този въпрос по-добре от десанта в Нормандия през 1944 г. – най-голямата, най-сложна и най-важна морска инвазия в историята. Малцина от нас го разбират. 

Присъединете се към историка Джеймс Холанд и американския ветеран от специалните операции и експерт по спешна медицина д-р Майк Симпсън, които се потапят във всичко, което се отнася до десанта в Нормандия. Те проследяват развитието на кампанията, годините на подготовка, самия ден на нападението и 76-те дни след него, които решават съдбата на цялата война.

Десантът в Нормандия: Крилата на победата
Събота, 12 юни, в 22:00 ч.

Десантът в Нормандия си остава една от най-зрелищните операции във военната история до наши дни, но победата никога не би била възможна без мащабната въздушна офанзива, която подготвя възможността за достигането на войските на брега. 

В нощта на 6-ти юни 1944 г. над 11 000 самолета, оборудвани с най-новите военни технологии, прелитат над Ламанша. Как Съюзниците успяват да напълнят небето с 11 000 самолета? Документалният филм показва разгръщането на една от най-смелите операции от Втората световна война.

Поредицата „Историческата истина“ започва на 7 юни, и ще се излъчи в шест епизода – всяка делнична вечер в 22:00 часа

Митовете не умират лесно и историята на 20-ти век не е изключение от правилото. Дори сега съществуват съмнителни представи, които приемаме за факти, но дали историческата истина не е различна? 

Засегнати са теми като истинските убеждения на папа Йоан Павел II, истинската история зад неутралитета на Швейцария през Втората световна война и възрастта на британската деколонизация. 
Проследява се проблематичната логистика и планиране на операция „Овърлоуд“ през Втората световна война. 

Архивната документална колекция разглежда ключови моменти от 20-ти в. от нова перспектива, за да предостави по-внимателна и детайлна интерпретация и да хвърли светлина върху събития, които са били забравени или пренебрегнати.

Рубрика: Тайните на войната – всяка нощ, след полунощ, от 7 юни

Селекция от поредици и филми, които показват живота в нацистка Германия – едни са смятани за неблагонадеждни и изчезват безследно, а други просперират и печелят от партията, която смятат за прогресивна. Интимен портрет на място, управлявано и контролирано от група хора със стремеж към световно господство. 

Сред включените заглавия са: „Суперколите на Хитлер“, „Другият Гьоринг – Разделените братя“, „Втората световна война: Фармацевтика в окопите“, „Жените, които се бореха с Хитлер“, „Оръжейният инженер на Хитлер“ и други.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!