BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Един документален сериал, пет големи града, шест шокиращи престъпления

Няма ли отпечатъци? Не можем ли да вземем ДНК проби? Психологическото профилиране измислено ли е вече? 

Това не са належащи проблеми в „Смъртоносни столици“, който дебютира на 3 май, понеделник, в 23:00 часа по Viasat History, за да ни отведе назад във времето към едни от най-шокиращите престъпления в историята и да ни покаже как биха ги разгадали днешните детективи. 

Поредицата в шест части подбира случаи от последните 200 години – ето какви. 

Един документален сериал, пет големи града, шест шокиращи престъпления

През 1940-те, когато в Лондон е открит обезглавения труп на жена, първоначално помислили, че е загинала в бомбардировките. Разследването, обаче, разкрива, че това е престъпление от страст. 

Петдесет години по-рано, тялото на дете е изхвърлено от реката на бреговете на Темза, което отключва смразяващи разкрития. Съществувала е мрежа, която купува бебета на бедни жени, убива ги и ги хвърля в реката. 

Друг случай в Единбург също включва продажбата на човешки тела, макар че тук се интересували по-скоро от трупове за анатомични, медицински и индустриални проучвания. Тези, които купували телата, обаче, не се вълнували много от методите да бъдат набавени. 

Улиците на Берлин от 1940-те били обладани не само от Втората световна война, а и от деянията на сексуален хищник. Той нападал самотни жени, които пътували с градската железница. 

И от другата страна на Атлантика не е по-идилично: предприемач отваря хотел в Чикаго през 1890-те, по-късно наречен „Пансион на убийствата“, в който много от гостите изчезват безследно. 

В Бразилия от 1977-ма пък двама мъже от случая с Playboy убийство успяват да избегнат последиците, благодарение на богатството си. 

Има серийни убийци откакто свят светува

Гореописаните случаи са от време, когато понятието „сериен убиец“ дори още не е измислено. Според исторически сведения, обаче, серийните убици винаги са били част от обществото. Някои дори вярват, че легендите за вампири и върколаци са породени от серийни убийци. 

Историческите извори посочват Лиу Пенгли – племеник на китайския император през 2-ри век преди Хр. – като първия документиран сериен убиец в историята. Той взима живота на поне стотина роби и хора извън закона, просто така – за забавление. 

Един от най-богатите мъже във Франция от 15-ти век – Ги де Ре – отвлякъл неизвестен брой млади момчета от близките села, за да ги убие в замъка си. Възможно е жертвите му да са стотици. 

Има безброй сведения за Елизабет Батори, унгарска аристократка, убила поне 650 млади момичета преди да бъде арестувана през 1610 г. 

Разбира се, един от най-известните серийни убийци в историята е Джак Изкормвача, който тероризира Лондон в края на 19-ти век, убивайки брутално пет жени. Самоличността на Джак никога не е разкрита, но той се счита за първия „модерен“ сериен убиец. 

Как са хващали убийците в миналото 

Методът на психологическо профилиране е развит от ФБР в средата на 20-ти век. С него разследващите подготвят нещо като наръчник за разкриването на серийни убийства като обрисуват характеристиките, методите и мотивацията на извършителя. Преди въвеждането на този метод, дали полицията ще хване един сериен убиец е било по-скоро въпрос на късмет (или детективска интуиция). 

Разбира се, преди ерата на съвременната криминалистика, извършителите са били много по-непредпазливи: полагали са по-малко усилия да прикрият следите си, така че все ако пак полицията разполагала със свидетели, мотив или грешка, направена от наперения престъпник – възможно било някои случаи да бъдат разкрити. 

Някои от убийствата в „Смъртоносни столици“ може вече да са потънали в забрава, но разследващите навремето са били предизвикани на опитат нови начини да ги разкрият, което модернизира цялата професия. 

Надникнете в разследнията от миналото със „Смъртоносни столици“ по Viasat History – от първия понеделник на май, всяка делнична вечер в 23:00 часа.

Премиерата на „Смъртоносни столици“ е част от Рубрика: Месец на убийствата – Всяка делнична вечер в 23:00, от 3 май по Viasat History.

От мрачните улици на викториански Лондон до Рио де Жанейро от 70-те г. на 20-ти в., изследваме тъмната страна на цивилизацията този май. Без значение колко проспериращ е периода или приятно времето, убийствата никога не са преставали – от един от най-ужасяващите серийни убийци в историята – Х.Х. Холмс и пансионът му на ужасите в Чикаго, през достолепна бавачка, която краде и продава бебета, до зверствата, извършени от нацистите. Рубриката включва поредиците: „Смъртоносни столици“, „Мистериите на нацистките убийства“, „География на убийствата“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!