BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК осигурява по 1 млн. евро на държавите от ЕС за системите за удостоверенията за ваксинираните

Европейската комисия е готова да осигури по един милион евро на всяка от държавите в ЕС за създаване на база данни за удостоверенията, издавани на ваксинираните и преболедувалите Ковид-19. Това съобщиха източници от комисията.

Те отбелязаха, че България е сред първите държави, които ще се включат в пробите на новата европейска система за заверка на удостоверенията от началото на май. Предвижда се общата система да заработи от юни, а до 1 юли към нея да са включени всички държави от ЕС.

Електронните удостоверения за ваксинираните, преболедувалите и изследваните ще могат да работят в различни приложения под операционните системи за мобилните устройства „Епъл“ и „Андроид“.

Удостоверенията ще се вписват в разработените досега национални приложения, свързани с пандемията, но ще може и да се добавят в т. нар. електронни портфейли в мобилните устройства.

Междувременно се очаква в началото на май да започнат преговорите между институциите на ЕС по въвеждането на удостоверенията в общото законодателство. Европейският парламент настоява от наименованието на удостоверенията да отпаднат думите „зелено“ и „цифрово“, както предлагаше Европейската комисия. Според евродепутатите удостоверението трябва да се използва в ЕС най-много една година.

ЕП настоява притежателите на удостоверение да не бъдат подлагани на изследвания и карантина, но срещу това са някои държави в Съвета на ЕС. Спорен е също въпросът за това кой да плаща изследванията, като евродепутатите настояват разходите да бъдат покривани от бюджета.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!