BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Институциите на ЕС са се споразумели за нови климатични правила за намаляване на парниковите емисии с поне 55%

Преговорните екипи на институциите на ЕС са постигнали споразумение за нови правила по въпросите на климата, са съобщили представители на Европейския парламент и на Съвета на ЕС пред ДПА рано сутринта в сряда.

Това отваря пътя целта за намаляване на емисиите от парникови газове с поне 55 процента да бъде записана в европейското законодателство.

Представителите на правителствата на 27-те страни-членки, на Европейския парламент и на Европейската комисия са постигнали споразумение след месеци на безплодни преговори.

Новата цел е значителен скок в сравнение с настоящата цел за намаляване на емисиите с 40 процента спрямо нивата от 1990 г.

„Това е ключов момент за ЕС и силен сигнал към света: нашият ангажимент към климатично неутрален Европейски съюз ще направлява нашите политики през следващите 30 години. (Това са) и положителни новини преди Деня на Земята“, написа в Туитър заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите на климата. „Това е добър ден за хората и за планетата“, допълни Тимерманс.

Споразумението е постигнато от политическите представители на институциите, но трябва да бъде одобрено от правителствата и парламентите.

Зелените в ЕП са изразявали резерви към споразумението, но няма да имат достатъчно гласове сами да блокират приемането на законодателството.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!