BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Историк от Първомай получава признание като народен будител

Група интелектуалци, изкушени от историческата наука, са се обединили около идеята да бъде отличен историкът от Първомай Янко Гочев с наградата „Народен будител“.

Наградата не е учредена от държавна институция или неправителствена организация и стойността ѝ се измерва не в конкретни привилегии или имуществени ползи. Точно обратното. Тя е създадена от хора, които са  обединени от идеята да изразят признателност към Янко Гочев за разработките му, в които въз основа на систематизирането на документи са направени сериозни анализи на историческите събития. Чрез наградата учредителите ѝ засвидетелстват уважение към труда на нашия съгражданин, защото официалните институции и организации, които обикновено подемат такива инициативи, упорито отказват да забележат приноса му в развитието на съвременната историческа наука.

Предложението за награждаването на Янко Гочев е на адв. Станислав Станев – доктор по международно право, който признава, че неведнъж е разчитал на разработките на Янко Гочев. Той и съмишлениците му недоумяват защо при толкова задълбочени и подкрепени с факти трудове официалните историци заклеймяват Янко Гочев и вместо да влизат в диалог с него го отричат с „агресивни лозунги“.

Изследванията на Янко Гочев често са неудобни като „Руската империя срещу България“ и „Истината за предателството на Васил Левски“, но те се основават на реално съществуващи и запазени документи.

Награждаването  е насрочено за  понеделник, по време на представянето на преиздадената книга на Ганчо Ценов  „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“ с предисловие от Янко Гочев.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!