BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът д-р инж. Хасан Азис откри паметен знак на ЖП гара Кърджали, посветен на 90-годишнината от пристигането на първия влак в града

  • Това е последното събитие от програмата на „Мултикултурният град-2021” за този сезон.
В церемонията по откриването на паметната плоча и експозицията от архивни кадри проследяващи събития от 30-те години на 20 век, участваха още заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шукрю, експерти от общинската администрация, общински съветници. Там беше и началникът на гарата в Кърджали.
Радост Николаева разказа за етапите на строителство на Главна железопътна линия 4 от от Националната железопътна мрежа на България – Русе-Подкова, част от която е и участъкът от Маслиново до Кърджали.
„Той е открит на 8 ноември 1931 г. в 10:30 ч.,когато на новооткритата жп гара в града пристига дългоочакваният първи влак, идващ от Хасково и посрещнат от цялото гражданство. С това знаменателно събитие е свързана надеждата, че започват по-благодатни дни за живота, търговията и индустрията в Източните Родопи”, каза при откриването Николаева.
„Както електрофикацията, така и ЖП-комуникациите са част от развитието на регионите, независимо дали става дума за нашата страна или за чужбина. С построяването на ЖП-гарата в Кърджали градът става важна свързана част от страната ни със своя много важен принос за развитието на региона – за икономиката, за предвижването, за културата.“, каза кметът и допълни:
„В по-развитите държави ЖП транспорта се явява много успешна алтернатива на автобусния, автомобилния и въздушния транспорт. Сигурен съм, че и в нашата страна ще дойде времето, когато ЖП транспорта ще заеме своето водещо място за превоз както на товари, така и на хора.
Този паметен знак, който е инициатива на Арт движение „Кръг”, подкрепена от общината, е знак за това, че това е било мястото, което е било основа за развитието на Кърджали през годините. Той е и послание за това, че ние очакваме времето, когато гарата ще заеме своето подобаващо и водещо място в живота на хората.
Споделих идеята на 8 ноември, по случай 90 години от откриването на ЖП-гара Кърджали, да се направи една пътуваща изложба с влак, която да тръгне именно от тук.“, предложи кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.
Нов живот

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!