BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откъде идва думата Коледа

  • В много европейски традиции Коледа има подчертано християнски характер: английското Christmas, немското Weihnachten, френското Noel… Откъде води началото си българското Коледа, обяснява езиковедът Иля Златанов

В много европейски традиции Коледа носи подчертано християнско название. Такива са руското Рождество, италианското Natale със същото значение, френското Noel чрез звукови трансформации пак от същия корен, немското Weihnachten „светите нощи“ и английският Christmas „Христова меса“. У нас Рождество Христово е официалното църковно название на празника, но масово използваме названието Коледа, което е продължение на римските традиции.

Римските жреци тържествено обявявали началото на новия месец, наричан Kalendae. Календи, както и думата календар, произлиза от глагола calare – „възгласявам“. Най-тържествено били отбелязвани януарските календи – празник на ново начало и всеобща радост. По времето на Юстиниан в този празник се влага ново, християнско съдържание, и той се разпростира от Коледа до Богоявление. Ние възприемаме думата Колeда като синоним на Рождество Христово.

Коледа, Крачун, Божич

Християнската символика е призвана да замени езическия празник на зимното слънцестоене. Тогава слънцето „прекрачва“ от зима към лято, затова празникът е бил наричан Крачун – название, запазено у румънци и унгарци като име на Коледа. След този ден денят „просиява“, затова месецът е носел старото название просинец – у нас януари, а при чехи и хървати декември. Старото име на декември у българи и албанци е било коложег, поради обичая да се палят и търкалят колела като символичен образ на слънцето.

В Западна България и в земите на бивша Югославия Коледата се нарича Божич. Това е името на древен персонаж, когото възпяват в коледните песни като Млада Бога. Той е символ на младостта и новото начало и се противопоставя на Бъдника, символизиращ старата година. Бъдник се нарича специално избран пън, който гори през цялата Бъдни вечер. В названието Бъдник учените откриват древни индоевропейски корени, сродни на индийския демон Ahi Budhnya (Ahi „змей“ от дълбините – budhпа). Понякога Бъдникът се оформя с брада като старец и се нарича Стария бог или дедник. Изгарянето на Бъдника в края на старата година символизира поразяването на змея чрез огън и отбелязва началото но нов сезонен цикъл, гарантиращ плодородие.

Традиционни и по-нови обичаи

С Бъдника се извършват ритуални действия, в които той се третира като живо същество: хранят го, дават му да пие вино от стомната. За тази цел в пъна издълбават специална трапчинка – „устата на Бъдника“. В трапчинката сипват масло, мед, пшеница, после я залепват с восък. В замяна очакват Бъдникът да ги дари със здраве и плодородие.

Обичаят да се гори пън на Коледа е съществувал и в други европейски традиции. Такива са английският yule log – „коледен пън“ и френският bûche de noël  – „устата на Коледа“.

В началото на новото време традициите се променят. В много страни е съществувал обичаят срещу Валпургиева нощ да издигат украсено майско дърво, най-често бреза. В северните германски градове започват и на Коледа да украсяват елха, която окичват с лакомства. Вместо горящия коледен пън, на елхата се поставят свещи, които осветяват коледната нощ.

Дядо Коледа, Санта Клаус, Дядо Мраз, Ноел Баба 

Образът на Коледа в Англия започва да се персонифицира още през 15-и век, а два века по-късно за пръв път се появява името Дядо Коледа. По-късно той се слива с образа на Св. Никола, който раздава дарове на децата. Сред холандските заселници в Америка името на Свети Никола е звучало Sinter Niklaas, разговорно Sante Klaas. През 19-и век американският Санта Клаус пристига и в Англия, а Дядо Коледа се превръща в таен нощен посетител, който донася подаръци.

Руският приказен герой Морозко е бил описван като дребно старче, което наказва лошите и възнаграждава добрите деца. През 19-и век писателят В. Ф. Одоевски написва приказката „Мороз Иванович“ и постепенно фолклорният персонаж се превръща в познатия ни Дядо Мраз, съпровождан от внучката си Снежанка. След Октомврийската революция Дядо Мраз, наред с всички коледни традиции, се подлага на преследване, но през 30-те години се завръща – този път на Нова Година, която е празник, изчистен от религиозна символика.

Сега Дядо Коледа е популярен в много страни по света. В Турция той е известен като Ноел-баба, а в Япония – като Сантакуросу.

Снимка: Fotolia/vaso

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!