BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пазаруване като за последно преди Рамазан в Турция, милиони усилено се запасяват с хранителни продукти

Тези дни хранителните магазини в Турция правят баснословни обороти.

Милиони турци усилено се запасяват с хранителни продукти за месеца на мюсюлманските пости – Рамазан, който започва на 13 април (вторник). Треската за запасяване с храни е във връзка със затягането на ограничителните мерки срещу коронавируса предвид продължаващото увеличаване на броя на заразените и починалите, които надхвърлиха пика от есента миналата година, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди преди няколко дни, че през Рамазана ресторантите и кафенетата ще бъдат затворени и ще извършват само поръчки за вкъщи.

Ердоган обяви и една радикална мярка или по-точно отмени общите вечерни молитви в джамиите (теравих намазъ), които се изнасят специално през месеца на Рамазана, макар и с риск да разгневи крайно консервативните мюсюлмани.

„Приканвам всеки да си изпълнява молитвата самостоятелно в къщи, без да се събирате на групи“, заяви Ердоган.

Здравните власти през последните дни отчитат по около 50 хиляди заразени дневно и по около 250 жертви (на 11 Април бяха установени 50 637 новозаразени и 237 починали).

Над 65 на сто от местата в интензивните отделения са заети в Истанбул, но в някои окръзи алармират, че са запълнени на 100 процента. Според здравни експерти, ако епидемията продължава с тези темпове, голяма е вероятността от срив в здравната система на страната.

На фона на тези резултати турското вътрешно министерство е разпратило нареждане до властите по места за предприемане на допълнителни мерки. Целта е да се ограничи разпространението на епидемията през месеца на Рамазана поради многото прояви, които са традиционни за този месец.

Във всички окръзи на страната се отменя организирането на вечери в палатките (за ифтари). В предишни години общините организираха в големи палатки раздаването на топла храна за ифтара /мюсюлманската вечеря/.

Един час преди ифтара ще се прекрати продажбата на рамазанските погачи във фурните. Въвеждат се контролирани посещения на гробищата по дни и часове. Предвижда се да бъдат увеличени транстпортните средства в масовия транспорт, главно в часовоте около ифтара, за да се избегне струпването на хора.

Супермаркетите и магазините за хранителни стоки се предвижда да работят с ограничено време. Ограничения ще се прилагат и за работното време на моловете.

Допълнителни мерки се предвижда да бъдат обявени след заседание на специализирания научен съвет за борба срещу коронавируса, което се планира да се състои утре /13 април/ под ръководството на президента Ердоган.

Целта на правителството е да постигне спад в разпространението на епидемията предвид наближаващия туристически сезон. Според експертите, ако не се постигне промяна, туристическият сезон може да се провали.

Едно от главните предложения на здравните експерти е пълен локдаун /затваряне/ през Рамазана. Но няма единно мнение – според едни ще е достатъчно да бъдат възстановени мерките отпреди нормализирането, според други – трябва затваряне на определени сектори, а според трети – пълен локдаун е нужен поне за известно време.

Според здравните експерти Рамазанът е най-подходящото време за „разтоварване „от пандемията.

Комендантски час, затваряне на фризьорските и бръснарските салони, спортните салони, басейните, забрана за излизане от къщи на определени възрастови групи са някои от мерките, които се очаква да бъдат въведени.

Предвижда се учениците, без 8 и 12 клас, да преминат на онлайн обучение.

В същото време и през Рамазана се предвижда да продължи кампанията по ваксинирането на населението.

Турската Дирекция по религиозните въпроси /Диянет/ заяви, че васкината срещу коронавируса не нарушава поста на мюсюлманите по време на рамазана.

Утре /13 април, вторник/, на разсъмване в 83-милионна Турция ще започне Рамазанът – месецът на мюсюлмнските постите, наречен още оруч, който ще продължи един месец с първата традиционна закуска, наречена сахур.

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите ритуала не поемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато след залезе на слънцето ходжата от минарето обяви края на оруча, започва вечерята ифтар, масата се отрупва с храна и вкусотии.

Рамазанът не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите. Оручът има смисъла на споделяне, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Според исляма оручът е най-благодатният от всички останали, поради което мюсюлманите го наричат „султанът на 11-те месеца“.

За разлика от предишни години този път заради коронавируса джамиите ще бъдат пусти. Но отвън са украсени със светещи гирлянди с надписи „Добре дошъл Рамазан – султанът на 11-те месеца“.

Пак заради пандемията традиционните прояви от социален, културен, развлекателен характер, които в предишни години се провеждаха на живо, този Рамазан ще се организират във виртуална среда.

Оручът продължава един месец, в края на който започва Рамазан или Шекер байрам

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!