BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правят пътеки с парапети на Седемте езера, затварят нерегламентираните

На Седемте рилски езера се извършват рехабилитационно-възстановителни дейности за ограничаване на потока от туристи, съобщиха от Дирекция „Национален парк Рила“. Финансират се от Оперативна програма „Околна среда“, посочват от дирекцията.

Дейностите са съгласно одобрен идеен проект за оформяне на маркирана туристическа пътека и изграждане на съоръжения за ограничаване на потока от туристи по цялата дължина на туристическата пътека от горна лифтова станция и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до хижа „Рилски езера“. От Дирекция НП „Рила“ съобщават още, че се предприемат мерки за борба с ерозиралите участъци и регламентиране на туристическия поток в най-посещавания на територията на парка район – циркуса на Седемте езера.

Ще има парапети против преминаване на туристи извън разрешените пътеки, а също трошено-каменна настилка. От дирекцията посочват още, че целта е намаляване на човешкия натиск на по-овлажнените места и намаляване засушаването в природното местообитание. Трасето от езеро Бъбрека до езеро Сълзата ще се изпълни с каменни плочи с използване на съществуващ скален материал. Ще се оформят маркирани пешеходни пътеки, спиращи туристопотока по алтернативни трасета, както и ще се затвори достъпът до нерегламентирани пътеки.

При извършване на дейността на терен туристите ще се пренасочват от служителите на „Паркова охрана и контрол“, както и с допълнителни информационни и указателни табели, съобщават още от дирекцията на парк „Рила“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!