BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Преди 10 години загубихме художника Георги Трифонов, живял и творил и в Кърджали

Художникът и поетът Георги Трифонов живя и твори близо 7 години в Кърджали и за Кърджали. Той е един от създателите на дружеството на Съюза на българските художници в града. Негови картини и рисунки може да се видят в галерията и в читалище „Обединение”.

Стенописът „ Апостолите на България” в СУ „Отец Паисий“ в Кърджали

Поколения ученици в СОУ „Отец Паисий” са израсли и ще растат край неговия стенопис „ Апостолите на България”. Мозаечното пано „1300 години България“ на сградата на полицията отдавна е станало част от пейзажа и атмосферата на града.

Мозаечното пано „1300 години България“

Знаменателен бе и стенописът в известното Бирхале в Дома на културата, който за съжаление е заличен. Там Георги Трифонов изобрази лица на кърджалийски творци с техните характерни жестове, уловени от четката на майстора и всеизвестният му изискан хумор.

Роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешка област. Завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия (1974).

От 1973 г. участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни експозиции на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др.

Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, рисунката, графиката и илюстрацията. Носител на международни и български награди, сред които Голямата награда на СБХ „Илия Бешков“ за рисунка (1985), награда на Асоциацията на френските художници (1996) и др. Георги Трифонов е носител на наградата на Дружество „Гражданин“ за култура и изкуство за 2000г.

Творби на Георги Трифонов притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, обществени и частни колекции в България и чужбина (САЩ, Германия, Франция, Русия, Армения, Англия, Исландия, Австрия и др.)

Автор на седем стихосбирки.

Георги Трифонов умира на 4 юни 2011 г. в София.

 

Нов ЖИВОТ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!