BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Препоръчват спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен

Наблюдава се тенденция за плавно покачване на заболелите и заетостта в лечебните заведения, стана ясно на седмичния брифинг на здравното министерство за разпространението на коронавируса.

При затягане на противоепидемичните мерки ще бъде прилаган локален подход на местата с по-голяма заболеваемост, за да се ограничи заразата, съобщиха здравните власти.

Причината за увеличаващата се заболеваемост в страната е циркулацията на британския вариант на коронавируса, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„След него идва южноафрикански вариант, след него идва бразилски вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките им. Рано е да се плашим“.

В момента заболелите в страната са 285 на 100 000 души население, което ни нарежда на 18-то място в Европейския съюз и европейското икономическо пространство по заболеваемост. Но заболелите в Кюстендил са 487 на 100 000 души население, докато в Търговище те са 26.

Здравните власти препоръчаха локален подход при мерките, включително спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен.

„По-особена е ситуацията в София, защото тук говорим за огромен брой лечебни заведения – над 100. Тук единен подход към всички няма да е правилен, така че ако се вземат решения, те ще се вземат на ниво болнични заведения специално за София“.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви: „Наблюдаваме една добра тенденция, която ни прави много добро впечатление – броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи“.

Около 250 000 души са вече имунизираните срещу коронавирус в страната, като в големите болници продължава ваксинацията на членове на секционни избирателни комисии.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи:

„От „Байонтех/Пфайзер“ ще бъдат доставени 105 300 дози, от „Модерна“ за месец март очакваме 85 200. По отношение на Оксфордската ваксина – около 300 000 дози за месец март“.

БНР

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!