BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приближен на убития ал Багдади е заловен в Истанбул

Приближен на убития лидер на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е заловен в Истанбул, съобщи днес турската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Заловеният е афганистанец. Идентифициран е с кодовото име Басим. Турската полиция съобщи днес, че той е бил задържан в сряда в квартал Аташехир в азиатската част на Истанбул при съвместна операция с турската разузнавателна агенция.

Басим е заподозрян, че е помагал на Ал Багдади да се укрива в сирийската провинция Идлиб след победата над групировката през 2019 г. Ал Багдади бе убит при операция на американските специални служби през октомври 2019 г. в Сирия, припомня АП.

След ареста на заподозрения местните медии публикуваха снимка на оплешивяващ мъж с брада, облечен в светло палто. Турските медии публикуваха и предишна снимка, за която се твърди, че е на същия човек, на която той е във военна униформа, с дълга коса и гъста брада, и размахва сабя.

Според агенция Демирьорен Басим е заподозрян, че е организирал тренировъчни лагери на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, както и че е бил част от ръководството на групировката.

Той пристигнал в Турция с фалшив паспорт и лична карта, съобщава Демирьорен.

Турция често задържа заподозрени от „Ислямска държава“, посочва Асошиейтед прес. За много от тях се съобщава, че са планирали атаки в страната, допълва агенцията.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!