BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проверки на строителните фирми на обект и през почивните дни

За първото тримесечие на 2021 г. от Инспекцията по труда в Хасково са извършени проверки на 14 фирми, работещи на 10 строителни обекта. От тях 5 проверки са последващи – на обекти, проверени през декември 2020 г. във връзка с разпореждането на Върховна административна прокуратура.
При декемврийските проверки са дадени 58 принудителни административни мерки за изпълнение. Последващата инспекция показва, че 51 от тях са изпълнени.
Обектът, за който са дадени останалите 7 мерки, към момента на повторните проверки е бил завършен.

Високите рискове при работа на строителни обекти водят и до масираните проверки, които инспекторите извършват в цялата страна. По данни на Главна дирекция „Инспекция по труда“ за тримесечието на тази година на строителни обекти са извършени 1600 проверки, а засечените нарушения са общо 7050. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора, са 181, а на разпоредбите, свързани с осигуряването на безопасността и здравето при работа, са 4755.

„Именно динамиката на строително-монтажните дейности е една от причините правилата за безопасност в сектора често да се неглижират. Видът работа, етапите на строителството, могат да се променят буквално за часове или за дни, което води до бързо променящи се рискове. Възможно е обезопасяването на работните места понякога да изисква повече време и ресурс от самото извършване на работата на тях, което демотивира и работодатели, и работещи да влагат усилия за обезопасяването им и предпочитат да заложат на работа с повишено внимание. Инцидентите обаче стават за секунди, затова не бива да се пести нито човешки, нито финансов, нито времеви ресурс от мерките за опазване на живота и здравето на работещите“, категоричен е шефът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

Контролът в строителството остава сред акцентите на дейността на Инспекцията по труда в цялата страна. Планира се проверки да се извършват и в почивните дни.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!