BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проф. Мюмюн Тахир е 12-я носител на наградата „Мултикултурният човек”

За девети път в Арт галерия Кръг беше връчена наградата „Мутикултурният човек” на нейния 12-ти носител, а това е професор Мюмюн Тахир, родом от кърджалийско, започнал своята професионална кариера на журналист, публицист и писател именно в Кърджали.  Понастоящем той е университетски преподавател, доктор по философия. Освен на публицистични, професор Тахир е автор на стотици научни публикации в авторитетни популярни и научни издания.

Автор е също на над тридедет книги, сред които са „Славеят на Родопите“, „Тревожен оптимизъм“, „Стряха с много гнезда“, „Преминаване“, „Земя за обетоване“, „Бране на диви пчели“, „Високо, зелено и нежно“, „Пътеки във времето“, „Животът заедно“, „Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интегарция“, „Когато пътят беше граница“, „Към интегрираща идентичност“. „Времена и културно общуване“, „Етнодемография и култура на сигурността“, „Аксиология и сигурност“, „Неолиберално общество и междукукултурни общуване“, „Въведение във философията на изкуството“, „Човекът и неговото бъдеще“ (в съавторство) и др. Негови разкази са преведени на румънски, полски, македонски, турски, руски. Носител е на Голямата литературна награда на съюза на българските писатели, два пъти е носител на Националната литературна награда „Всички сме деца на майката-земя“, лауреат е Националната награда за разказ „Дядо Йоцо гледа“, на националните литертурни награди „Георги Братанов“ и „Николай Хайтов“. Член на СБП и СБЖ. Професор в УниБИТ. Проф. д-р Мюмюн Тахир е основател и организатор на Фестивала на балканския фолклор и Балканската среща на писателите, които се провеждат всяка година в Кърджали.

Наградата „Мултикултурният човек” връчи кметът д-р инж. Хасан Азис в присъствието на други трима от предишните нейни носители – отец Петър Гарена, Милко Багдасаров  Минчо Гумаров. Отличието се дава за висок и оригинален обществен принос при формулиране и лансиране на съвременни политики, както и политики на бъдещето, в сферата на интеркултурната комуникация, интегриращата идентичност, етнодемографията, културната интеграция и междуетническото сътрудничество.

Не случайно в Артгалерия Кръг беше подредена и изложба с авторски творби на друг мултикултурен човек, който наскоро напусна този свят – Бурханедин Ардагил. Творбите са били донесени от неговата съпруга в кутии, така както ги е оставил той след смъртта си. Затова събитието се нарича „Картина носиш в кутия, а аз – сърцето си”, обясни директорът на галерията и председател на Арт движение Кръг Радост Николаева.

В приветствието си към професор Мюмюн Тахир кметът д.р инж. Хасан Азис подчерта, че инициативата Мултикултурния човек отдавна е надскочила границите на Кърджали, а това е признание за наши именити съграждани, които също не се побират в тези граници. Такъв наш съгражданин  е и професор Мюмюн Тахир, каза кметът. От своя страна проф. Тахир благодари за признанието и се обърна към кмета д-р инж. Хасан Азис, „който бидейки кмет на Кърджали превърна общината и града в град на толерантност, на сплотеност, град на съжителство и взаимодействие”.

Кърджали бг вести


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!