BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сблъсъци, арести и ранени на площад Таксим в Истанбул на първомайски демонстрации

Турската полиция разпръсна със сила демонстранти, които се опитаха да отбележат Първи май, международния ден на труда, на централния площад Таксим в Истанбул. Съобщава се за над 200 арестувани и десетки ранени.

Честването на Първи май в Турция тази година, както и миналата, бе забранено в рамките на наложения локдаун заради епидемията на коронавирус от 29 април до 17 май.

По традиция в предишни години по инициатива на синдикатите на Първи май се провеждаха митинги и поднасяха венци на Таксим, лобното място на 35 работници, убити на Първомайските тържества през 1977 г. Затова площадът Таксим има специално значение за синдикатите.

С нареждане на турското министерство на вътрешните работи в навечерието на Първи май площад Таксим и паркът Гези бяха обградени с бариери, а кордон от полицаи с кучета блокира страничните улици, извеждащи към площада.

Въпреки това няколко групи демонстранти с плакати, знамена и цветя в сутрешните часове се опитаха да пробият полицейския кордон, навлизайки от страничните улици и счупвайки бариерите, съобщиха местни медии.

Полицаите обаче не допуснаха групите да навлязат в площада. Избухнаха сблъсъци, при които полицаите са употребили сила и палки срещу демонстрантите. Има ранени, но точният им брой не е известен. Турските медии съобщават, че са десетки.

Друга група демонстранти, която се опитала да пробие полицейския кордон около централните спирки на метрото, също е била разпръсната със сила. Спряно е движението на метрото и на автобусите в центъра на Истанбул.

Полицейската блокада около площада Таксим и парка Гези продължава.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!