BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тютюни „Басми“, „Каба Кулак“ и „Бърлей“ реколта 2021 разсадени на 100%, Виржиния – 78%

Напълно приключи разсаждането на реколта 2021 при три от сортовите групи тютюн отглеждани в България – двете дребнолистни ориенталски  „Басми“ и „Каба Кулак“ и едната едролистна „Бърлей“. От втората „Виржиния“ са разсадени 78%. Очаква се до 10-15 юни да бъде завършена на 100% една от най-важните операции в тютюнопроизводството и при четирите групи. Успоредно с това на 31 май изтича крайният срок за вписване на тютюнопроизводители в актуализирания Регистър за 2021 година, съдържащ ежегодни данни за брой земеделски стопани отглеждащи тютюн, разсадени площи и реализирани количества тютюнева суровина.

Приключиха видеоконферентните срещи на Европейска междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в Европейски съюз (ЕС) с централите на три от най-големите мултинационални цигарени компании. В тях браншът продължи да настоява за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от ЕС и увеличаването на рентабилността в тютюнопроизводството.

Цветан Филев,председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите: Нуждаем се от ясен и дългосрочен ангажимент за закупуване на повече тютюн производен от тютюнопроизводители в ЕС. В кратки срокове очакваме от компаниите положителен отговор за стабилизиране рентабилността на нашия поминък. 

Кърджали бг вести


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!