BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Филмът „Живот от живота“ в Хасково по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията

Всяка втора събота на месец октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. През тази година това е 9-и октомври.

Целта е да се насърчи общественото внимание към темата и отново да се повдигне дебатът, както и осведомеността за  донорството на органи, като начин за спасяване на човешки живот.

Медицинската статистика показва, че един донор може да спаси осем човешки живота чрез донорство на органи и чрез донорство на тъкани да подобри живота на още 100.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства.

Според данните от МЗ 1016 са българите, които чакат трансплантация. От тях чакащите за бъбрек са 899,  за черен дроб-42-ма, за сърце-44, нов бял дроб се надяват да получат, за да живеят 21 наши сънародници.

В зелено – цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени знаковите места в пет български града.

Темата ще бъде повдигната в Хасково чрез документалния филм на режисьора Стефан Командарев „Живот от живота“. Неговото излъчване ще е на 13-ти октомври от 19 часа в театъра. Прожекцията се осъществява със съдействието на Община Хасково и ДКТ „Иван Димов“. Местата в театъра ще са заети на 50%, като допускането на публиката ще започне в 18:45 ч. до изчерпване на  свободните места.

През тази година  мотото на инициативата в Европейския ден на донорството е  „Просто кажи „Да!“. Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!