BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фондът за дива флора и фауна сигнализира за изчезнал черен лешояд

От Фонда за дива флора и фауна сигнализираха за изчезнал черен лешояд. Карталът BlackySkrill е освободен в България на 12 май и за няколко седмици е обиколил четири държави – Молдова, Румъния. Украйна и Гърция, след което отново се завръща в България, а последно е засечен в района на Добринище.

Предавателят, поставен на птицата, е подал сигнал вчера /3 юни/ около 18 часа, че птицата не се движи, поради което екипът предположил, че е загинала, съобщиха за БТА от природозащитната организация.

На място днес екипът на Фонд за дивата флора и фауна е установил местоположението на труп на кон със заложена отровна примамка. На място е установен и гарван, който не може да отлети, а природозащитниците предполагат, че е отровен, след като се е хранил от трупа. Предавателят на черния лешояд е открит изхвърлен в река Места, а самата птица не е открита. От Фонда за дива флора и фауна посочват, че до мястото на изхвърляне са забелязани следи от автомобил. От там допълват, че предавателят се поставя през крилете на птицата, за да не може да падне по време на полет.

Изчезналият лешояд е част от колония, дарена на България от правителството на провинция Естремадура в Испания. Черните лешояди са защитен вид, а убиването им е престъпление по Наказателния кодекс, както и използването на отрови в дивата природа, посочват от организацията. От три десетилетия природозащитни се опитват да върнат вида в страната, като това е пореден случай на загинал картал, след този с лешояда Ултрон през май 2020 година край Кърджали, припомнят от Фонда за дива флора и фауна.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!