«
»
BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ученици влязоха в тогите на магистрати

На 04 юни 2021 г., в съдебната зала на Окръжен съд – Кърджали се проведоха два симулирани съдебни процеси по действителни наказателни казуси. Участваха ученици от десети и единадесети клас на Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Провеждането на симулирани процеси по реални казуси от съдебната практика е част от Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. Целта на симулирания наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, както и постигане превенция сред младежите.

Учениците сами разпределиха ролите си по всеки процес и подготвиха представянето си по предварителни сценарии, изготвени от мл.съдия Габриел Русев. Участващите ученици влязоха в ролите на съдии, съдебни заседатели, съдебни секретари, прокурори, подсъдими, защитници, вещи лица и свидетели, като в края на симулирания процес бе постановена присъда от всеки съдебен състав.

Председателят на Окръжен съд – Кърджали Веселина Кашикова пожела на участници мъдрост и справедливост при вземане на решенията по всеки казус.

В края на инициативата Председателят на Окръжен съд – Кърджали Веселина Кашикова връчи грамоти на всички участници за отличното им представяне в избраните роли.

Нов живот

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!