BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борислав Енчев от ЕГ „Христо Ботев“ в Топ 3 на национален финал за дебати на немски език

Борислав Енчев, ученик от  11 клас в ЕГ „Христо Ботев“ гр. Кърджали отново представи  достойно себе си и училището на престижно национално състезание. Заедно с още седем ученици от цяла България  той участва във полуфинала и финала на единственото по рода си състезание за дебати на немски език „Jugend debattiert international“, който се проведе в София на 03. и 04. Юни. За участието си в надпреварата Борислав се подготвя през цялата учебна година и премина през различните му етапи с много мотивация и целеустременост и не без основание бе класиран от националното жури на трето място.

По време на финалния дебат  четирима български ученици от водещи езикови гимназии в страната се срещнаха, за да  дебатират по актуална тема на немски език, предварително избрана от организаторите. Учениците обсъдиха въпрос, който от известно време насам занимава  обществото и правителствата на много страни по света: „Трябва ли ваксината срещу коронавирус да е задължителна, щом това стане възможно?“.  Дебатът  се проведе в залата на Гьоте-институт в София, бе  излъчван на живо онлайн и премина при широк интерес от страна на ученици и учители от участващите в проекта 18 български училища и представители на немското посолство у нас. При откриването на събитието поздравления към участниците отправи тазгодишният патрон на проекта, Кристина Баксанова, емблематичен репортер и главен редактор на отдел „Международни новини“ в bTV Новините.

В представянето си Борислав показа отлични познания по темата като изгради своята теза „За ваксината“ убедително с много научно обосновани доказателства и примери  и въпреки трудните научни термини впечатли журито с добрата си подготовка и уменията си за свободно изразяване на немски език. Той показа толерантност към другите участници, както  и умения да  изслушва събеседника, да проследява неговата позиция и да я оспори в подходящ момент, защитавайки своята собствена, подкрепяйки я с убедителни аргументи.  Ученикът от кърджалийската езикова не отстъпи по ораторски умения на немски език пред останалите участници и заслужи овациите на публика и жури в края на надпреварата. С това своя представяне Борислав Енчев защити достойно и славата на Езиковата гимназия в Кърджали, чиито немскоезични ученици участват ежегодно с това състезание и винаги са сред финалистите.

Нов живот

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!