BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Отец Паисий“ в Кърджали отвори врати и сподели своите образователни иновации

  • Училището бе домакин на регионална среща за обмен на добри практики

Вълнуващи четири дни изживяха ученици и учители по време регионалната  среща за обмяна на добри практики, проведена от 1 до 4 юни 2021г. по Национална програма “Иновации в действие“. СУ“Отец Паисий“ в град Кърджали бе домакин, а партньорите от СУ “Отец Паисий“- Мадан и СУ “Никола Йонков Вапцаров“ в село Бенковски пристигнаха специално, за да обогатят своите практики.

Денят на отворените врати, състоял в петък, бе открит от директорът Златко Атанасов, който поздрави гостите от Мадан и Бенковски, като им връчи специални подаръци, свързани с историята на най-старото училище в Източните Родопи.

Николина Стоева  Янкова демонстрира със своите възпитаници от 1б клас едно вълшебно пътешествие из наученото през годината по предметите български език, математика музика и околен свят. Бе показано как по един малко по-различен, но оригинален и забавен начин децата могат да усвояват бързо и лесно учебния материал.

Уча, играя, мечтая в 1 клас

Третокласниците отведоха гостите в откритата класна стая, която се намира в двора на училището.

Третокласниците в откритата класна стая

Техният преподавател Златослава Димова представи урок по Занимания по интереси, в който бяха интегрирани и учебните дисциплини – Математика, Човек и природа, Човек и общество и Музика. С много хъс и ентусиазъм децата се впуснаха в разнообразните дидактични игри, като някои от тях бяха със състезателен характер.

Третокласниците в откритата класна стая с техният преподавател Златослава Димова

Мария Влахова, учител по биология и здравно образование, представи интересен иновативен урок по програмата „Биология за всеки“. В него тя прилага Методът „Връстници обучават връстници“, за да достигнат лесно до всеки ученик сложните биохимични процеси, които се изучават в 9 и 10 клас.

Тримата водещи: Рефик Тефик, Теодора Митева и Дария Алексиева на интерактивната дъска запознаха присъстващите с устройството и функционирането на клетката. На компютъра Денислав Тихов подпомагаше съучениците си, а Рожда Бекир нарисува клетката с клетъчните органели.

Всички присъстващи на открития урок научиха с какво да се хранят, колко вода трябва да пият за да запазят своето здраве и външен вид, как да останат млади и красиви.

Мултидисциплинарният урок „Слънце и звезди“, обединяващ предметите Физика, Информационни технологии и Музика се проведе в Астрономическа обсерватория „Славей Златев“. Изнесоха го ученици от 7а и 7д клас с преподаватели Мария Вълкова и Гергана Кюлханова.

Присъстващите чуха звуците на Слънцето и планетите от нашата система. Участниците показаха устройството на Слънцето-нашата звезда, сравниха различни звезди, показаха еволюционния път на Слънцето. Присъстващите научиха как Космосът влияе върху дървесните видове, от които са изработени прочутите цигулки на италианския майстор Антонио Страдивари от Кремона. А учителката Гергана Кюлханова изсвири на своята цигулка любимо произведение.

В Астрономическата обсерватория

Астрономът Бончо Бонев, домакин на урока, показа на учениците и гостите наблюдение на Слънцето с телескоп.

Пред телескопа в Астрономическата обсерватория

Мостът над река Арда бе терен на бинарния урок „Чапловата колония и Водното огледало“ с ученици от 7-в клас. Преподавателите Силвия Барутчиева и Тони Кънчев показаха местообитанията на чаплите, тяхната естествена среда, миграционните процеси.

Урок на моста

На специално изработени от учениците цветни табла участниците от 7-в клас показаха знания за чаплите, отговаряха на зададените им въпроси. Гости на урока бяха Христо Христов, експерт по биоразнообразие, и Десислава Костадинова, координатор от Фондация “По диви Родопи“.

В края на урока на моста

Шинка Хаджиева, директор на Средно училище „Отец Паисий“ в Мадан изказа искреното си възхищение от всичко, видяно в партньорското училище. Тя благодари на колектива на домакините от Кърджали и заяви, че ги очаква с нетърпение на нейна територия следващия месец.

Али Хасан от РУО Кърджали, Шинка Хаджиева от Мадан и домакинът Златко Атанасов

Валентина ИВАНОВА

 

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!