BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Български емигрант дарил приживе около 1,5 милиона лв. на родния си край

Починалият преди няколко дни емигрант в Германия Кирил Маринов /94 г./ е дарил приживе около 1,5 милиона лева на община Монтана. Това съобщи кметът Златко Живков. 

С тези средства са закупени автобуси и микробуси за детски комплекси, за домове за възрастни хора, за театъра в Монтана, за футболния отбор, изградени са детски и спортни площадки, обновени са храм, детска градина и кметство в родното му село Винище в община Монтана, издигната е часовникова кула във Винище, много деца са отишли на летни и спортни лагери и екскурзии в различни селища на България, плащани са такси за детска градина и т.н.

Последното дарение на Кирил Маринов бе направено през миналата година, когато той преведе на община Монтана 160 000 евро за ремонт на улица „Извора“ в областния град, припомни Живков.

„Той беше един изключителен родолюбец, един човек, съизмерим с великите личности от Възраждането. Историята и времето ще му отреди заслужено място сред най-големите дарители на България“, зави кметът.

Кирил Маринов е роден в село Винище през март 1927 година, а през 1948 година емигрира в Германия. В началото работи всякаква работа, а по-късно започва собствен бизнес в град Франкфурт. През последните 30 години посещава няколко пъти България, прави дарения и с голяма любов говори за своята родина, за детството си и младежките години в родното село Винище. На паметника на загиналите в селото поставя плоча с имената на забравените герои на Винище.

На честване на годишнината от откриването на дневния дом за деца и възрастни с увреждания преди две години Кирил Маринов се обръща от Франкфурт към работещите и настанените в дома с думите: „Останал съм българин и ще остана завинаги. Като говоря с вас текат ми сълзи от обич към България. Аз съм готов да дам повече за тези деца, за България и за Винище“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!