BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търсят ново място за Паметната плоча на 17-а Мотострелкова дивизия

Ново място ще бъде отредено на паметната плоча на 17-а Мотострелкова дивизия, която се намира до оградата на бившитe казарми на ул.„Дунав“ и бул.“Раковски“ в Хасково.

Мястото беше продадено от Министерството на отбраната на частен инвеститор в края на 2020 година, като имот с отпаднала необходимост за нуждите на военните. В момента върви разчистването на терена от инвеститора.

Паметната плоча е в „джоб“ от външната страна на казармената ограда на улица „Дунав“. Тя е поставена през 2002 г., дарена от военните ветерани от 17-а Мотострелкова дивизия, просъществувала от 1950 до 1999 г. Дивизията е наследник на легендарния 10-ти Родопски полк /1888-1950 г./. През 2000 г. е реформирана в 17-а Родопска механизирана бригада.

Поради тежката техника на терен и бъдещите строителни дейности, паметната плоча ще бъде преместена.

По нареждане на командира на хасковското военно формирование 5274 подполковник Светослав Годинов, военнослужещи направиха днес оглед на място, за да се прецени най-добрия вариант за изваждане на плочата в цялост. Когато това се случи тя ще бъде прибрана на съхранение в батальона и ще бъда реновирана.

Два са вариантите, които се обсъждат за ново място, на което да бъде поставена, обясни отговорникът за военната инфраструктура в Хасково -главният експерт Снежана Стойнова. Разговаряно е с кмета на Хасково Станислав Дечев, който е дал подкрепата си при проектирането на новия парк над ДНА да се търси място и за плочата на 17-а Мотострелкова дивизия. Обмисля се обаче и вариант тя да бъде поставена край оградата на поделение 52740 откъм ул.„Стара планина“, на място видимо за минувачите.За различните варианти ще се потърси мнението и на военните ветерани, посочи Снежана Стойнова.

Красимира Славова


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!