BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гръцки евродепутат от крайната десница бе арестуван в Брюксел

Гръцкият евродепутат от крайната десница Янис Лагос, бивш член на Златна зора, бе арестуван днес в Брюксел, след като бе вдигнат парламентарният му имунитет, съобщи източник от гръцката полиция, цитирана от АФП.

Според източника, пожелал да остане анонимен, Янис Лагос, осъден на 13 години и осем месеца затвор в Гърция за „ръководене на престъпна организация“ и срещу когото е издадена международна заповед за арест, е бил арестуван в Брюксел.

Преди това по искане на Атина в Европейския парламент бе предприета процедура за сваляне на имунитета на Лагос. При гласуване снощи с голямо мнозинство бе взето решение за сваляне на имунитета му. Решението бе подкрепено от 658 евродепутати, 24 бяха „против“ и 10 „въздържали се“.
„Аз съм в една полицейска кола, крадците, безбожниците, антиелинистите ще ме изпратят в затвора“, написа Лагос днес в Туитър.

Полицейски източник в Атина заяви за АФП, че гръцките съдебни власти са издали международна заповед за арест за 48-годишния бивш член на Златна зора.

„Няма да се върна в Гърция в следващите дни“, подчерта Янис Лагос снощи в Туитър, реагирайки на вота на Европейския парламент. Той посочи, че остава „силен и свободен“.

Лагос е част от около четиридесет членове на Златна зора, осъдени през октомври в Атина в края на съдебен процес, продължил пет години и половина.

Лагос, който бе ръководен кадър на Златна зора, бе поставен в предварителен арест, както и цялото ръководство на партията, след убийството близо до Атина на рапъра антифашист Павлос Фисас през септември 2013 г. Той бе освобеден условно 18 месеца по-късно в очакване на съдебен процес.

Той се ползваше с парламентарен имунитет след избирането му през юли 2019 г. в Европейския парламент от листата на Златна зора. Лагос напусна формацията няколко месеца по-късно и стана независим.

В деня на произнасяне на присъдата от наказателен съд в Атина през октомври Лагос е „напуснал Гърция, отправяйки се към Брюксел, за да избегне осъждането“, обясни в съобщение френската евродепутатка Мари Тусен, докладчик на Европейския парламент по случая.

„За ЕС бе задължително да свали имунитета на Янис Лагос, за да може той да застане пред правосъдието в своята страна. Произнесената от него присъда е сериозна. Безнаказаността не може да се толерира“, добави тя.

Янис Лагос, бивш охранител, е бил местен ръководител на Златна зора в зоната, в която Павлос Фисас е бил убит.

Лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос и повечето от осъдените бяха изпратени в затвора, но вторият човек в организацията Христос Папас е в неизвестност и се издирва. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!