BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Деветокласници с поглед през рамо в „Миналото днес“, идеята да се върнат в социализма е на Школа „ИстОрика“

Учениците от четирите девети класа на СУ „Петко Рачов Славейков“ върнаха времето с 40 години и се пренесоха в бита и начина на живот на хората в епохата на социализма. Идеята е на Школа „ИстОрика“ към най-голямото кърджалийско училище и по-специално на нейния ръководител Димитър Димов. Според думите му учениците откликват с ентусиазъм на предизвикателството да проучат по-подробно времето, в което са израсли техните баби и дядовци и отчасти родителите им, съобщават от най-голямото учебно заведение.
От там допълват, че темата се е превърнала в централна за семействата им – разказват им спомени, вадят от раклите предмети от това време, пренасят ги с думи и усещания в едно друго битие, което никога няма да се върне. Димов споделя, че нито един ученик или родител не е реагирал отрицателно на идеята, по-скоро всички се запалили от раз.
Самата подготовка за участие във възстановката и открития урок „Миналото днес“ не може да мине без участието на поне две поколения от семейство, казват още от ръководството на СУ „П.Р. Славейков“ в Кърджали.
Пионерските връзки, грамофоните, старите радиоприемници, касетофони, газени лампи, портрети на известни в близкото минало държавни водачи, книги, будилници, дървени сечива и много други предмети, които в съвремието не използваме. Особено голямо внимание от страна на публиката предизвикаха лозунгите от онова време, бозата, локумените вафли, милинките, баничките и кифлите. Учениците ги продаваха на присъстващите на символичните цени от 5, 10 и 15 стотинки, както е било преди.
Два от класовете бяха осигурили автомобили Лада и Жигули, паркирани като музейни експонати.
Проявата е предвидена не само като възстановка, но и като открит урок по гражданско образование, както и конкурс. В един момент се сформира жури, което да определи победителя. Със задачата да преценят кой клас е най-подготвен са определени директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров и директорите на училищата-гости по Национална програма „Иновации в действие“ – Весела Иванова от ПГЧЕ „Васил Левски“ – Бургас и Иванка Ваклинова от ПГ „Иван С. Аксаков“ – Пазарджик. Членовете на журито задаваха въпроси по представените предмети и разкази на учениците, за да определят победител. В края на краищата обаче не се наеха с тази отговорност поради изключителното старание на всички.
За деветокласниците това е ново предизвикателство, но за по-големите ученици в Школа „ИстОрика“ подобно събитие вече се е случвало. Затова и те получиха правото да излъчат победителя. Теодора Шанева от 11″а“ обяви решението на „по-старшите историци“.
Единодушно те определят за първенец 9″б“ клас – единственото чавдарче, ниските цени на хранителните продукти и „Лада“-та накланят везните в тяхна полза. Наградата е еднодневна екскурзия до избрана от тях историческа забележителност в България в удобно време и според противоепидемичните мерки.
Учениците нарекоха своята проява музей на открито „Миналото днес“. Те споделят идеята, че за да напредва и да се усъвършенства както трябва, човек трябва да познава миналото и да се учи от него. Да уважава предците си и да проучи всяка гледна точка. Времето, което никога няма да се върне, е повлияло настоящето по неповторим начин, затова трябва да се знае, обобщиха от ръководството на училището.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!