BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Финансиран от САЩ център за сигурност в Кипър ще обучава служители от страни от ЕС и от Близкия изток

Три страни членки на ЕС и три страни от Близкия изток очакват обучение на служители на техники в областта на граничната, митническа, морска и компютърна сигурност във високотехнологичен център в Кипър, финансиран от САЩ, който се очаква да бъде готов в началото на следващата година, заяви днес кипърският външен министър, съобщи Асошиейтед прес.

Кипърският център за сухоземна, морска и пристанищна сигурност (CYCLOPS) е планирано да започне да функционира от 16 януари 2022 г., посочи кипърският външен министър Никос Христодулидис.

Той каза, че Кипър е избран за място на този център, тъй като средиземноморският остров е разположен югоизточната част на ЕС и страната има добри отношения с държавите от Близкия изток.

Служители от съседни страни, както и от страни от ЕС, ще получават обучение за противодействие на общи заплахи от невоенен характер, посочи Христодулидис.

Кипърският център за сухоземна, морска и пристанищна сигурност ще включва най-съвременно оборудване за обучение на служители за това как най-добре да защитават ключови инфраструктурни проекти и да провеждат кибер разследвания и граничен контрол.

САЩ ще предоставят оборудване и преподаватели.

Кипърският правителствен говорител Кириакос Кушос заяви, че американският президент Джо Байдън разглежда Кипър като „важен партньор“ за укрепване на регионалната сигурност в Източното Средиземноморие и е обещал да засили още повече отношенията между САЩ и Кипър.

Байдън е посочил това в писмо до кипърския президент Никос Анастасиадис, заяви Кушос. Той добави, че в писмото Байдън е изтъкнал, че очаква да работи с Анастасиадис за решаване на въпроси от общ интерес в Източното Средиземноморие.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!