BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Депото в Кърджали наруши екологичното законодателство през ноември

  • Служителите на екоинспекцията извършиха 122 проверки

Нов живот

Служителите на екоинспекцията в Хасково извършиха 122 проверки на дейността на 108 обекта в областите Хасково и Кърджали през ноември. В рамките на осъществения контрол са дадени 25 предписания, съставени са 12 акта за установяване на административни нарушения, издадени са 3 наказателни постановления, сключени са две споразумение по Закона за опазване на околната среда и две по Закона за водите. Това съобщават от РИОСВ.

Извършена е извънредна проверка на „Хайделберг Матириълс Вулкан“ – Димитровград във връзка с дадено предписание за оросяване на пътя, водещ от кариерата към главен път Е 85. Установено е, че е започнало  оросяване на маршрута, по който се движат камионите от кариерата и предписанието се изпълнява.

През ноември служителите от направление „Чистота на атмосферния въздух“ са посетили 3 пъти ТЕЦ „ Марица 3 “ – Димитровград: веднъж на планова проверка във връзка с разрешително за емисии на парникови газове и два пъти във връзка със сигнали за изпускане на неорганизирани емисии. При извършения обход на производствената площадка не е констатирано изпускане на неорганизирани емисии, органолептично не се е установило наличие на миризми. Еднократно, поради  възникнал технически проблем за около 20 минути в атмосферата е изпуснато голямо количество пара.

След подадени сигнали за замърсяване са проверени ферма за отглеждане на биволи в с. Сусам, общ. Минерални бани; ракиен казан в Ивайловград на ЕТ „Румба-Румен Панайотов“; бензиностанция „OMV“ в Димитровград. Дадени са две предписания за спазване на екологичното законодателство.

Експертите от направление „ Биологично разнообразие“ са извършили 39 проверки, като плановите са свързани с установяване на нарушения в режима на опазването и стопанисването на защитени територии, стопанисването на 25 вековни дървета. Извънредните проверки са във връзка с дадени предписания за стопанисването на поддържаните резервати през пожароопасния сезон, за почистване на изгорели при пожар площи в ЗМ „Гюмюрджински снежник“, по предложения за обявяване на 30 вековни дървета. Съставени са 9 акта за установяване на административни нарушения за установени разоравания на пасища в нарушение на забрани относно защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000.

След бърза и адекватна намеса от страна на служителите на екоинспекцията и дадени предписания за почистване на битови отпадъци на Община Кирково / с. Дрянова глава, с. Могиляне, с. Кремен/, Община Маджарово /с.Тополово и Маджарово/, Община Крумовград / с.Поточница, с.Конвил, с.Вранско, с.Полковник Желязково и Крумовград/, Община Хасково /с. Войводово, с. Гарваново, с.Корен, с. Книжовник, с. Узунджово, с. Мандра, кв. Болярово/, Община Димитровград / Димитровград, с.Бряст, с.Странско, с.Брод, с.Злато поле, с.Горски извор/, община Минерални бани / с.Сърница и с.Караманци/ и община Черноочене /с.Габрово, с.Комунига и с.Нови пазар/ се установи, че през ноември са отстранени замърсяванията в 46 терена в проверените населени места.

През ноември са извършени планови проверки по изпълнение на условията в комплексно разрешително на „Неохим“ АД – Димитровград; Регионален център за третиране на неопасни отпадъци – с. Гарваново, община Хасково и Регионално депо за неопасни отпадъци – гр. Кърджали. На последните два обекта са дадени предписания за спазване на екологичното законодателство.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!