BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За 20 години Дънди създаде модерна минна индустрия в България

  • Извади от банкрут рудник „Челопеч“

Нов живот

През втората половина на декември 2003 година „Дънди Прешъс Металс“ придобива активите на „Наван Челопеч“ и това се смята за началото на техния бизнес в България.

В рамките на 20-годишното си присъствие успява да реновира и извади от банкрут рудник „Челопеч“ и да го превърне в иновативен обект. Освен това разкрива „Ада тепе“, първият нов рудник заработил в страната през последните 40 години.

От фирмата виждат бъдеще за рудник „Челопеч“, не защото изглежда много добре, напротив той е банкрутирал, а защото срещат хора, обичащи работата си и искащи да съхранят поминъка си.

Започват с придобиването на българските дружества от групата „НАВАН“ – „БИМАК“ АД и „Наван Челопеч“ АД през втората половина на 2003 г. от инвестиционен фонд, стават оперативна минна компания. На 19 ноември 2003 г. променят името си – от „Наван Челопеч“ АД на „Челопеч Майнинг“ АД. Находището е постигнало капацитета си от годишен добив на руда в размер на 500 000 тона, но има потенциал и започват да инвестират в хората и в машините.

През 2004 г. стартира изграждането на първата наклонена изработка за достъп от повърхността „Надежда“. С дължината си от 2 км „Надежда“ дава по-лесен достъп до подземния рудник и от 2007 г. хора и оборудване се движат по-бързо и безопасно.

През 2005 г. заменят прилаганата в рудник „Челопеч“ повече от 40 години система за добив с модерна и безопасна за хората и околната среда камерна система с последващо запълнение. Започва изграждането на „Вяра” – нашата втора наклонена галерия с дължина 4 км и от 2009  до 13 година извършихме цялостна модернизация на рудника, обогатителната фабрика и хвостохранилището. Стартира  първата с историята на рудника програма за рекултивиране на терени, нарушени от предишна минна дейност, изцяло финансирана със собствени средства на ДПМ.

В края на 2010 г. Обогатителна фабрика „Челопеч“ поставя рекорд с преработена руда за годината от 1 млн. тона.

Инвестициите в периода 2011 – 2013 г. позволяват нарастване на добива благодарение на въведеното в работа ново минно оборудване, обученията на персонала, интегрирането на мерки за опазване на околната среда във всички сфери от производството.

През 2012 г. в експлоатация влиза уникално съоръжение под земята – трошачно-транспортен комплекс.

През 2013 г. „Челопеч Майнинг“ ЕАД е преименувано на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД.

През 2013 г. са добити и преработени 2 029 702 тона руда. Рудникът функционира с иновативни системи за проследяване на работата в реално време.

През 2014 г. се възобновява производството на пиритен концентрат, който преди е отвеждан в хвостохранилището заедно с флотационния отпадък.

Започвайки през 2004 г. от 500 000 тона добита руда, през 2016 г. дружеството достигна годишен добив и преработка от 2,2 милиона тона руда.

През 2015 година се подписва Меморандум за разбирателство с община Крумовград

През 2016 година, след съществена промяна в проекта и задълбочен диалог с местната общественост, в Крумовград започва етапът на строителството на новия рудник „Ада тепе“.

През 2018 година става факт първото производствено взривяване на рудник „Ада тепе“.

През лятото на 2018 година в Челопеч е извършен успешен опит за автономен полет на дрон в подземна камера. От 2019 година дронът се използва за нуждите на отдел „Технически служби“ и се усъвършенства.

Март 2019 е произведен първият концентрат в рудник „Ада тепе“.

На 23 август 2019 година дейностите по добив и преработка в рудник „Ада тепе“ се осъществяват в пълен обем след официалното откриване на обекта. Използва се уникално Интегрирано съоръжение за съхраняване на минен отпадък, което осигурява прогресивна рекултивация и опазване на биоразнообразието.

Създадените оперативни центрове в рудника и във фабриката са заменени от пилотен SMART център за управление на производствените процеси в реално време.

През 2020 г. се тества работа на подземно минно оборудване, управлявано от дистанция.

През 2021 г. – 2022 г. се осъществява нов етап в модернизацията на хвостохранилище „Челопеч“ – съоръжението отговаря на най-високите световни стандарти.

През 2022 г. хидравличен чук, челен товарач и производствена сонда се управляват от SMART центъра на повърхността.

Създадени са над 160 работни места в Челопеч и Крумовград със средства на фондовете за микро-, малък и среден бизнес.

 

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!