BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За да има вот 2 в 1: Нужни са поне месец и половина за настройване на машините

До 15-20 април ЦИК трябва да е изготвила ясна спецификация за машините за гласуване, ако изборите ще са 2 в 1 на 9 юни. Това показват разчетите на „Сиела”, която до момента отговаряше за софтуера на устройствата. В случай, че вотът е на различни дати, то тогава технически би било по-добре те да не са в поредни недели, а например на 9-и и 23 юни.

До момента ЦИК е обявила обществена поръчка за логистиката и софтуера на машините, но само за евровота. Вероятно ще се наложи тя да се изтегли и да се направи нова процедура, ако се върви към избори две в едно. Ако тази процедура обаче закъснее твърде много, то тогава времето може и да не стигне на експертите, за да настроят машините. Освен това обявената цена е само за единия избор – за евродепутати,  около 8 милиона лева. Ако са две в едно вероятно ще струва още 1-2 милиона лева отгоре.

От „Сиела” отсега обръщат внимание на ЦИК, че при изготвянето на заданието какво да показва началният екран на машините при избори 2 в 1 трябва много да се внимава.

„Имаше екран, в който ти казваш – за президент, за парламента или и за двете. Това не беше добре според мен защото, ти кликваш за президентски вот, а после искаш и за парламент. Но  машината ти казва: „Свърши вече. Да беше казал в началото”, заяви Веселин Тодоров, „Сиела Норма”.

От своя страна от ЦИК коментираха, че това са 7-и и 8-и избори, които организира този състав.„Имаме опит, стреляни зайци сме. Ще се справим и този път”, категоричен е Цветозар Томов, ЦИК.

За районните избирателни комисии избори две в едно ще са по-сложни чисто технически – ще им се налага да разделят хората – кой за кои избори има право на глас и за кои не

„За Европейския парламент имаме уседналост, което за националните нямаме – три месеца. За Европейския парламент участват и граждани на ЕС, които живеят в страната. Но с оглед на това, че ще се спестят средства, с оглед на това, че гражданите са апатични от избори – ще ги направим”, подчерта Добромир Якимов, председател на РИК – Хасково.

При предишни избори имаше проблеми и с хартията за машините. Някои не успяваха да отпечатат правилно бюлетината и така вотът оставаше неотчетен – причината хартията предоставена от БНБ не е точно за тези машини.

„Съществуваше проблем за печатницата на БНБ, която по закон би трябвало да нанесе допълнителни защити. Доколкото ми е известно има изгледи този проблем да бъде разрешен за тези избори”, посочи Цветозар Томов, ЦИК.

„Не ми се иска да обвинявам БНБ, защото те всъщност са спазили спецификацията на тяхната обществена поръчка. Там поне последните два пъти пишеше грешни параметри. ЦИК беше заложила грешни параметри”, категоричен е Веселин Тодоров, „Сиела Норма”.

От „Сиела” обръщат внимание, че е време ЦИК да закупи и нови флаш памети за машините, за да не се окаже, че старите са извън строя тъкмо в деня на вота.

Източник:  НОВА   

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!