BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Камерен оркестър Хасково посвещава концерт на Деня на Европа

На Деня на Европа-9-ти май е посветен концертът на Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков.

Поканата е за 10-ти май от 19 часа на сцената на театър „Иван Димов“.

Солисти са Виктор Василев – цигулка и Митко Чикчев – виола.

В програмата на „Музиката на Европа“ са включени произведения на А. Вивалди, Ф. Менделсон, К. Сен-Санс и Ат. Атанасов.

На 9-ти май през 2021 година гражданите на Европейския съюз отбелязват 71 години от произнасянето на историческата Декларация на външния министър на Франция Робер Шуман през 1950 година.

В своя реч в Париж той споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Шуман предлага да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Идеята на Шуман поставя началото общността, която днес наричаме Европейски съюз.

За да отбележат Деня на Европа институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург отварят врати за обществеността и организират различни събития през целия май месец.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и у нас. Тази вечер сградата на НДК в столицата ще засвети в цветовете на европейския флаг.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!