BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МТСП уточнява критериите за достъп до помощта за родители на деца до 14 години

От Министерството на труда и социалната политика уточняват, че хората в неплатен отпуск, които не са имали възможност да ползват останалия си платен годишен отпуск, може да се възползват от месечната целева помощ за семейства с деца до 14 г., които учат от разстояние.

За целта трябва да имат бележка от работодател, че са в неплатен отпуск и не са успели да ползват правото си на платен.

Хора с деца в частни детски градини и училища или в индивидуална форма на обучение също могат да се възползват от помощта, ако отговарят на критериите.

В служебните бележки за доходите, които родителите трябва да вземат от работодател, трябва да е вписан размерът на последното брутно възнаграждение.

Жените в майчинство не могат да се възползват от мярката. Причината е, че през първата година те получават обезщетение за бременност и раждане от държавното обществено осигуряване, а през втората ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. В същото време, ако вторият родител е в неплатен отпуск заради затворен бизнес, той може да поиска от работодателя си и да бъде включен за компенсация в размер до 24 лв. по мярката „Запази ме“ на Агенцията по заетостта.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!