BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-предпочитаната втора пенсия – средно 284 лв.

Стандартната пожизнена пенсия от втория стълб на пенсионната система се движи около минимума, а разсрочените плащания се планират около максимума. Много малко българи от първите кохорти на реформата са натрупали достатъчно в индивидуалните си партиди, за да разчитат на пожизнени плащания от тях. Мнозинството от новите пенсионери търсят по-кратки периоди на плащане, но пък с по-високи месечни суми.

Това показват първите официални резултати за фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Тя настъпи миналия септември и за пръв път в осигурителната статистика на КФН има данни за плащанията от фондовете за пожизнени пенсии и за разсрочени плащания. Това са два нови вида фондове във втория стълб, създадени за пръв път миналата година за фазата на изплащане. Първите данни покриват периода от септември до декември 2021 г.

За този период новоотпуснатите пенсии от деветте частни фонда са общо 270. Пожизнените пенсии от втория стълб могат да бъдат три вида. Класическата пенсия е пожизнена без допълнителни условия, но и без право на наследяване. Човек би имал право на нея, ако спестеното от осигуровки му гарантира пожизнено поне 15% от минималната пенсия (45 лв. към началото на периода, а сега вече 55,50 лв.) на месец.

Още преди реалното изплащане на първите пенсии се очакваше, че този вид пенсии по-скоро ще са рядкост, тъй като малък процент осигурени пред пенсия имат такива големи натрупвания в партидите си. Тези прогнози се потвърждават от данните. Според тях през първите три месеца на фазата на изплащане (септември-декември 2021 г.) са отпуснати едва осем пожизнени пенсии без допълнителни условия. Очаквано, те са от фондовете с най-голям пазарен дял и най-дълга история – „Доверие“ (6) и „Алианц“ (2).

На този етап средните размери на плащанията не казват почти нищо за тенденциите, тъй като броят на пенсионерите е твърде малък, а и в действие са твърде много индивидуални фактори, но все пак средният размер на този вид пожизнена пенсия е 56,04 лв., като в този диапазон бяха и прогнозите.

От другите два вида пожизнени пенсии по-популярна е тази, която гарантира по-висока месечна сума – пожизнена пенсия, включваща разсрочено плащане. При този продукт човек първо получава разсрочено плащане до навършване на определена възраст, а след това преминава към пожизнена пенсия. 203 пенсионери получават такава пенсия, като ги има и в деветте фонда. Средният размер на пенсията им е 224,54 лв.

За сравнение, третият вид пожизнена пенсия – с период на гарантирано плащане, е близък по среден размер на първия вид, 58,82 лв. Този вариант са избрали 59 души.

Доста по-различна е картината при фондовете за разсрочени плащания. С такъв вид плащане от втория стълб са се пенсионирали 1863 души през периода септември-декември 2021 г., а средният размер на плащането е 284,27 лв., което показва, че хората търсят начин да вземат по-високи суми, макар и за по-кратък период. Най-масовият вид плащане е за период от 1 до 3 г. – избрано е от 1241 души. С остатъчен период до 1 година са 543 плащания, а за над 3 г. – 79. Тук сумите също са ограничени – между 15% и 100% от минималната пенсия, т.е. между 45 и 300 лв. към периода на статистиката (между 55,50 и 370 лв. сега).

УВЕЛИЧЕНИЕ

От 1 април вторият стълб направи и първа актуализация на изплащаните суми. Подробности съобщиха от „Доверие“. Актуализацията се извърши с 50 на сто от превишението на реализираната на годишна база доходност през периода от 04.10.2021 г. до 31.03.2022 г., включително, над техническия лихвен процент, въз основа на който е изчислен размерът на отпуснатите плащания. За пожизнените пенсии доходността е 19,58%, т.е. актуализацията е с около 10%, а за разсрочените плащания доходността е 28,79%, т.е. увеличението е с около 14%.

Източник: СЕГА
Снимка: Pixabay

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!