BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Бъдни вечер, когато Божията майка е в родилни мъки, няма песни, няма музика, християните са притихнали

  • Тогава се поднася кръвната жертва на Бога – коли се прасето. На трапезата се слагат местни ястия

Валентина ИВАНОВА

Коледните празници са много стари, идват още от езическо време. Коледата е заместила римските сатурналии, отбелязващи смъртта на старото слънце и раждането на новото. Според  християнската религия, в дните пред Коледа хората се отдават на пост и очакват раждането на Божият син.

В деня преди Рождество тръгват коледарите, по светло – малките, а вечерта – големите. Преди 100-150 години коледарите са били чакани във всяка къща. Ако пропуснат някой дом, се смятало че там няма да има плодородие. Затова са ги посрещали с радост. Давали са им дарове, за да може тяхната благословия да има резултат. Това разказва пред „Нов живот“ Соня Костадинова, специалист в отдел „Етнография“ на Регионалния исторически музей в Кърджали.

На Бъдни вечер, когато Божията майка е в родилни мъки, християните са притихнали, слагат на трапезата само постни храни и не прекаляват с яденето. Няма песни, няма музика. Тържествата са на следващия ден, когато се празнува Рождеството Христово. Тогава се поднася на Бога кръвната жертва на Бога – коли се прасето. На трапезата се слагат местни ястия.

Една част от обредите, свързани с празника Рождество Христово, вече са си отишлис промяната на обществено-икономическите условия, с промяната на бита на хората. Днес няма как коледари да обикалят от къща на къща в един голям град като Кърджали, обобщава Костадинова. Все пак днес могат да се видят коледари, но те ходят на определени места и показват ритуала, за да помнят децата традицията. Коледарите са само момчета, обикновено на възраст 15-16 до 17 години. Обикаляйки пред Бъдни вечер те се заявяват в общество, че са готови за годеж. Те са обикаляли селата на групи, водени от един възрастен, който ги е обучавал да пеят песни за всеки член на семейството.

В първия ден от новата година – Васильовден – тръгват сурвакарите. Те обикалят роднини, съседи и приятели, сурвакат ги и наричат за здраве. Сурвакарите са малки момчета, а напоследък и момичета.

От съвременните обреди е отпаднал и Бъдникът. Той представлява дърво, което стопанинът на къщата в пълно мълчание отсича в деня преди Бъдни вечер. Дървото гори и хвърля искри, които също символизират плодородието. В по-ново време Бъдникът е заменен с елхата.

Днес най-добре се е запазила традицията за постната трапеза на Бъдни вечер, край която се събира семейството. Дори хора, които не са карали рождественския пост, си приготвят нечетен брой ястия – 5, 7 или 9. Сред тях задължително трябва да присъстват плодове, орехи, фасул, сармички и обезателно хляб или питка. Прекадява се къщата и трапезата. Най-възрастният в семейството вдига нагоре хляба. Разбира се, днес кухнята е по-различна и дава повече възможности на съвременната домакиня.

Разбира се, най-ценното на празника е духовната част. Семейството отива на черква. Макар че по време на социализма не можеше да се ходи в храма, хората са съхранили спомена, вярата и традицията, опитват се по време на празника да са добри, да се обичат, да помагат на нуждаещите си, обобщава Соня Костадинова.

Снимки: Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!