BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха гигантска костенурка, смятана за изчезнала от повече от век

Гигантска костенурка на островите Галапагос, за която се смяташе, че е изчезнала преди повече от век, току-що бе преоткрита.

Изследователите са открили женската костенурка на остров Фернандина на Галапагос по време на съвместна експедиция през 2019 г.. Тя била наречена Фернанда.

По това време екипът „беше уверен“, че самотната костенурка е „изчезналата“ гигантска костенурка на Фернандина (Chelonoidis phantasticus), вид, ендемичен за острова, за който се смяташе, че е изчезнал в продължение на 112 години поради изригванията на вулкана Фернандина, според съобщението на учените. Но за потвърждение те изпращат кръвни проби на генетици от Йейлския университет.

Екипът от Йейл сравнява гените на тази костенурка с тези на единствената друга костенурка, която учените са открили на остров Фернандина, мъжки Chelonoidis phantasticus, открит през 1906 г. Екипът на Йейл потвърждава, че двете костенурки са тясно свързани и че Фернанда наистина е от същия вид.

„Една от най-големите загадки в Галапагос е гигантската костенурка на остров Фернандина. Преоткриването на този изчезнал вид може да се е случило точно навреме, за да го спасим“, казва в съобщение д-р Джеймс Гибс, вицепрезидент по наука и опазване на Галапагос и костенурките в Щатския университет в Ню Йорк. „Сега трябва спешно да завършим търсенето на острова, за да намерим други костенурки.“

Изследователите се надяват да избегнат случилото се със Самотния Джордж, известната костенурка, последна от друг вид от остров Пинта (Chelonoidis abingdoni). Той почина през юни 2012 г., на около 100 години, с което настъпи краят на неговия вид въпреки усилията за размножаване, съобщи преди това Live Science

Екип от Националния парк и Галапагоския резерват планира серия от големи експедиции от началото на септември на остров Фернандина, за да търси още костенурки 

Учените откриха следи от поне две други костенурки, които може да са от вида на Фернанда във вулкана Фернандина по време на предишната експедиция.

Ако открият мъжка гигантска костенурка от същия вид, екипът ще се опита да ги събере с Фернанда в Центъра за развъждане на гигантски костенурки в Национален парк Галапагос в Санта Круз и ако успее, природозащитниците ще отгледат малките и ще ги върнат на остров Фернандина.

Броят на гигантските костенурки на островите Галапагос значително е намалял през 19-ти век. Сега се смята, че популацията на гигантски костенурки в Галапагос е между 200 000 и 300 000 индивида, около 10% до 15% от броя им преди.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!