BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Петима кърджалийци с Ковид 19 са починали през последната седмица

  • Служебният областен управител на Кърджали Даниел Делчев проведе първо заседание на Кризисния щаб

Кризисният щаб проведе поредното си заседание, но за първи път то бе оглавено от служебният областен управител Даниел Делчев. Срещата бе присъствена в конферентната зала на РЗИ.

Делчев потвърди решението си, че Щабът ще продължи да действа и занапред, въпреки стабилизирането на Ковид-ситуцията и облекчаването на мерките за безопасност. Той заяви, че ще разчита на професионализма и отговорността на здравните власти и контролните органи и подчерта, че бдителността им не трябва да отслабва.

По информация на ръководството на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в момента в лечебното заведение са настанени 49 пациенти с коронавирус, което се равнява на една-трета от болните в пиковите дни. 52 са свободните неинтензивни Ковид-легла. Данните са обнадеждаващи, но не бива да водят до занижаване на контрола, каза проф. Тодор Черкезов.

Към момента 8 души се лекуват в Инфекциозното отделение, 12  – в ПФО и 29 – в първа и втора база на Вътрешно отделение. В ОАИЛ няма Ковид-болни, няма и чакащи в изолатора на Спешното.

 

В седмицата от 20 до 27 май са починали петима души.

От направените на 26 май 2021 г. в микробиологичната лаборатория 36 ПСР-теста положителни са само 3. На 27 май са взети още 26 проби.

Спокойна е обстановката и в трите  общински болници. В Момчилград, Крумовград и Ардино има по трима хоспитализирани, които са в добро общо състояние. По отношение на ваксинационния процес стана ясно, че системата разполага с наличности от трите ваксини и всички желаещи имат достъп до имунизация

Броят на ваксинираните лица в региона надхвърли 24 000, като 9 500 от тях са с две дози. Според РЗИ, процентът на имунизираните и преболедувалите спрямо броя на населението е сравнително висок. Обезпокоителна е обаче пасивността на общопрактикувашите лекари, както и ниският ръст на обхванатите от ромската общност. Най-голям брой ваксини се поставят в болниците, отчетоха от РЗОК. От поставените през м. април  4 408 дози, 2 461 са в кабинетите на болниците срещу 1947 при джипитата. Има и сигнали, че личните лекари отказват за издават сертификати на пациентите си и ги препращат към РЗИ.

 

 

В сферата на образованието ситуацията е спокойна. Няма болни и карантинирани ученици и  учители. Ваксинираните педагози са над 40 на сто.

По линия на МВР за последните две седмици са извършени 370 проверки на лица под карантина, 73 в търговски обекти и 182 за употреба на лични предпазни средства. Няма издадени актове. Съставени са 75 предупредителни протоколи за дребни нарушения.

След заседанието на Кризисния щаб областният управител посети ваксинационния кабинет на РЗИ и Центъра за спешна медицинска помощ. Делчев поздрави д-р Митков и екипа му с Международния ден на спешната помощ.

Нов ЖИВОТ

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!