BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът на среща с генерали за нахлуването на американски военнослужещи в цех

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите.

Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово. Случаят е от 28 май. Тогава войници нахлули и претърсили цеха. Собственикът и работниците във фабриката искат да съдят всички отговорни за излязлото от рамки учение.

Ден по-късно министърът на отбраната се извини и определи нахлуването като „недоразумение“. Военното летище в Чешнегирово, където се е извършвало мащабно учение, се намира точно до фабриката за нестандартно оборудване на рафинерии за олио.

Радев очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за „този инцидент“, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения, съобщават от прессекретариата му.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още той. 


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!