BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Убитите в ивицата Газа и на Западния бряг вече са над 2383

Според източници от палестинското министерство на здравеопазването от тази сутрин броят на убитите палестинци в ивицата Газа и на Западния бряг е достигнал 2383, а ранените са 10 814, предаде Ройтерс.

Убитите в ивицата Газа са 2329, а са ранените възлизат на 9042, заяви палестинското здравно ведомство във „Фейсбук“.

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“ изстреля хиляди ракети към Израел, а стотици нейни бойци пробиха граничната отбрана в безпрецедентна атака миналия уикенд, при която загинаха повече от 1300 души. В отговор Израел започна ответни въздушни удари по крайбрежния анклав и все повече признаци сочат, че предстои сухопътна офанзива, припомня Ройтерс.

За последната седмица бяха убити повече палестинци, отколкото по време на войната в Газа през 2014 г., когато за 50 дни в палестинския анклав загинаха 2250 души. Тогава бяха убити и 66 израелски военнослужещи и петима цивилни, обобщава Ройтерс.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси вчера съобщи, че болниците в Газа ще могат да поддържат дейността си само още два дни, в зависимост от наличните запаси от гориво, допълва ТАСС. „Всички болници в Газа разполагат с гориво за 48 часа за резервни генератори. Прекратяването на работата на генераторите незабавно би изложило на риск живота на хиляди пациенти“, се казва изявлението на ООН.

„Вече четири поредни дни в Газа няма електричество“, което поставя жизненоважни области като здравеопазването и водоснабдяването „на ръба на колапса“, допълва службата.

Освен това в изявлението се посочва, че пропускателният пункт Рафах с Египет остава „затворен за движение на хора и стоки“, въпреки съобщенията в медиите, че Египет, Израел, Катар и САЩ предварително са се договорили пунктът да бъде отворен на 14 октомври. /БТА, Николай Велев/

dnes.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!