BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ура! Имаме си дом!, скандират куклените артисти в Кърджали точно преди 50 години

Ваня ИВАНОВА

На 4 март преди 50 години кукленият състав при Държавния драматичен театър «Димитър Димов» в Кърджали стъпва на своя собствена сцена. За първи път пред малките палавници се вдига завесата в залата до Тракийския клуб. Известният кърджалийски архитект Миладин Ахчиев прави необходимото преустройство на салона и тя достига капацитет от 120 места. По онова време малко куклени театри в България могат да се похвалят със собствен дом.

Актьорите толкова дълго са очаквали този миг, че куклите им се появяват с лозунг „Ура! Имаме си дом!“. Първата пиесата, играна на новата сцена, е „Червените дяволчета“ от Христо Илиев.

Калин Врачански на сцената в Кърджали

През годините кукленият театър преминава през различни перипетии и сътресения. В един момент, когато се ръководи от Ира Влахова, попада в черния списък на Министерство на култура и е застрашен от закриване. Решават да го отделят от драматичния и той заживява като самостоятелна културна институция, с директор Георги Дончев. Не минава много време, и пак го връщат под шапката Драматично-куклен театър.

Калин Врачански: В Кърджали играх в куклени спектакли, за които се говореше в цяла България

„Безопасна приказка“, 2022 година

Тогавашният директор Димитър Игнатов през 2002 година се захваща с възраждането на кукления театър. Кани известния преподавател във ВИТИЗ проф. Румен Рачев – той довежда в Кърджали цяла група от наскоро завършили свои възпитаници. Присъединява се и един драматичен актьор, днес филмова звезда и любимец на театралната публика – Калин Врачански. Професорът и асистентката му доц. Боряна Георгиева започват репетиции на постановката „Български народни приказки и песни“. Творческите отношения между преподаватели и студенти прерастват в професионални, което дава добър резултат. Участват в престижни фестивали и конкурси за куклени постановки, откъдето се връщат с редица награди. В театралните среди се заговаря за високите качества на представленията и за талантливата трупа.

Последната премиера на кукления театър – „Принцесата и граховото зърно“

Днес кукленият театър е част от Театрално-музикалния център и продължава вече 50 години да радва малки и големи зрители в залата до Тракийския клуб.

Екипът, създал „Принцесата и граховото зърно“, 2024 година

 

Последвайте ни и във Facebook

Материалът Ура! Имаме си дом!, скандират куклените артисти в Кърджали точно преди 50 години е публикуван за пръв път на Нов Живот.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!