BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учителката Тереза Андонова е Почетен гражданин на Хасково

Учителката по немски на няколко поколения в Хасково Тереза Андонова е новият почетен гражданин на Хасково. Присъждането на званието стана с единодушното решение на общинските съветници на Хасково днес.

Пред съветниците доводите за удостояването на Тереза Андонова с почетното звание защити вносителят на предложението -председателят на Общинския съвет Таня Захариева.

За присъждането на званието обаче инициативата е на учредителите и членовете на сдружение „АЛУМНИ ЕГ-Х“-възпитаниците на бившата Немска езикова гимназия – НЕГ в Хасково, чийто наследник сега е Гимназията с преподаване на чужди езици „Проф. Д-р Асен Златаров“.

За целта беше пусната и онлайн петиция, която подписаха 210 ученици, приятели и колеги на Тереза Андонова, от различни точки на света.

Те категорично застанаха зад думите, които описват признанието им към Тереза Андонова: За нас тя е не само учител, но и знакова личност за гр.Хасково. В годините, през които тя е работила само и единствено в Езиковата гимназия на гр. Хасково, бивша НЕГ, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от различни поколения – родители, деца, внуци, цели семейства, които са съхранили в себе си спомена за изключителния професионалист, за човека, който е правил за другите всичко от душа, за приятеля, който ги е водил по пътя на предизвикателствата и им е помагал да се справят в най-трудните ситуации. Неизброими са нашите успехи като нейните възпитаници, тя е между тези, на които ги дължим, защото винаги е била отдадена на професията си, била е наш приятели и съветник в трудни моменти. Благодарим ти, Тереза!

„Тереза Андонова е водещ учител, които дава своя пример и помага на по-младите си колеги да придобият опита, знанията и уменията, които да поставят община Хасково на високо образователно равнище. Днес имаме възможност да отдадем признателност на един учител, който е преподавател на поколения хасковски ученици, сред тях има и представители в Общинския съвет“, посочи на сесията Деян Янев, който е общински съветник и директор на Езиковата гимназия в Хасково.

Друг от общинските съветници-Делян Делчев призна, че също в семейството си има няколко поколения, на които Тереза Андонова е преподавала и я посочи, освен като учител, и като общественик.

През 2021 г. Езиковата гимназия в Хасково отбелязва своя 50-годишен юбилей.

Тереза Андонова започва своя трудов стаж през 1970 година и е сред първите учители, които полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в Хасково да се изучават европейски езици.

Тя завършва Немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е назначена да преподава в започналия експериментален първи випуск с интензивно обучение на немски език в Хасково. След създаването на Немската езикова гимназия през 1971 е водещ учител.

В годините, през които е работила само в Езиковата гимназия, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от няколко поколения.

През 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема на президента на България по случай 24 май. През 2005 г. е удостоена с престижната награда „Неофит Рилски“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!