BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лукът и чесънът помагат в лечението на хипертония и диабет

Употребата на лук и чесън може да окаже положителен ефект за подобряване на състоянието при хора с високо кръвно налягане (хипертония) и диабет, пише сайтът Мед хийл, позовавайки се на резултатите от нигерийско изследване.

Лукът и чесънът – едни от най-популярните продукти в много кухни по света, са с високо съдържание на полифеноли. За да определят количествените и качествените ползи за здравето от лука и чесъна, авторите на проучването от нигерийския Федерален технологичен университет са изолирали екстракти от тях и след това са изследвали инхибиращите им ефекти върху различни ензими. Специалистите са проучили и антиоксидантните свойства на екстрактите.

Ангиотензин-конвертиращият ензим (ACE) е специален ензим, отговорен за преобразуването на хормона ангиотензин, който повишава кръвното налягане и регулира съотношението между водата и натрия в тялото. Една от разновидностите на ангиотензина кара кръвоносните съдове да се стесняват, повишавайки кръвното налягане. Следователно веществата, отговорни за понижаването на нивата на ACE се използват за лечение на хипертония.

Алфа-амилазата е ензим, който помага за смилането на въглехидратите в червата и ускорява освобождаването на глюкоза в кръвта. Потискането на действието му е един от вариантите за контрол на кръвната захар при консумация на високовъглехидратни храни.

В хода на изследването учените са стигнали до заключението, че екстрактите от лук и чесън намаляват ефективността на ACE и алфа-амилазата. Въз основа на това изследователите смятат, че двата продукта, както в естествената им форма, така и под формата на екстракти, могат да бъдат включени в терапевтичния режим при лечение на хипертония и диабет.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!