BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учени откриха незабелязан досега орган в човешкото тяло

Още от древни времена хората се опитват да разберат как точно функционира сложната система, която е човешкият организъм. И макар че още древните египтяни са познавали анатомията, като са ги изваждали органите за балсамиране, дори и с днешния напредък на медицината и технологията се оказва, че не познаваме напълно човешкото тяло.

Само пет органа – мозък, сърце, черен дроб, поне един бъбрек и поне един бял дроб са абсолютно необходими за живота. Това означава, че не всеки орган е необходим за оцеляване, но въпреки това има своя функция.

Именно във връзка с органите в тялото ни е последното откритие на швейцарски учени. Те са открили още един орган и са го нарекли „ексклузивния“, предава zdrave.to.

Той играе важна роля във функционирането на имунната система, разказва списание Molecular Biology of the Cell (MBoC), посочвайки, че ексклузивният орган се намира в цитоплазмата на клетките. Той действа като бариера за външни патогени, вируси и бактерии, като им пречи да проникнат в клетъчното ядро ​​и да заразят организма.

Благодарение на авторите на важното откритие, учени от Института по биохимия, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, има възможност за бързо развитие на нови изследвания, свързани с лечението на автоимунни заболявания, тъй като разбирането на механизмите на новооткрития орган може да доведе до разработването на нови стратегии за борба с подобни заболявания.

Вярно е, че „новият“ орган всъщност далеч не е нов – той съществува в живите организми от появата на най-простите форми на живот на Земята. Това само подчертава огромното му значение за живота на различни организми за значителен период от време.

В допълнение, това показва, че защитните механизми, осигурени от ексклузивния орган, са били изключително важни за оцеляването и развитието на организмите много преди появата на сложни многоклетъчни организми като растения и животни.

Факти.бг

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!