BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Христо Явашев – Кристо почина на 84-годишна възраст

Световноизвестният художник Христо Явашев – Кристо почина вчера в дома си в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

Той беше „вълшебник“, чието „изключително творчество“ беше „съществено за историята на съвременното изкуство“, се посочва в комюнике на Националният център за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, известен като Център „Жорж Помпиду“, съобщи Франс прес.

Роденият в България художник беше прочут с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, отбелязва агенцията.

Центърът „Помпиду“ планираше да открие през март изложба, посветена на художника и съпругата му и творчески партньор Жан-Клод, починала през 2009 г., но се принуди да я отложи поради пандемията от коронавируса. В крайна сметка експозицията ще бъде открита на 1 юли, обяви Центърът „Помпиду“.

„Кристо беше голям художник, способен да даде на нашето ежедневие нова дълбочина. Един вълшебник. Той беше също така великолепна личност, обединила в едно дързост, решителност и дълбока хуманност“, заяви президентът на Центъра „Помпиду“ Серж Лавин.
Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.

„Ние работихме страстно с Кристо и сътрудниците му по този проект /изложбата/, за който той мечтаеше, както и по проекта „Опакованата Триумфална арка“, на който той толкова много държеше“, заяви от своя страна директорът на Центъра „Помпиду“ Бернар Блистен.
Изложбата „Кристо и Жан-Клод, Париж!“ ще обхваща „парижкият период от живота на двойката между 1958 и 1964 г., съществени години за еволюцията в творчеството на Кристо, както и историята на проекта „Опакования Пон-Ньоф“, една от неговите най-прочути творби.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!