BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Крумовград честваха Международния ден на майчиния език

Международният ден на майчиния език на 21 февруари е празник, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.
Този празник с 20-годишна история, честван от 2000 г.  по идея на ЮНЕСКО, се утвърди като традиционен в културния календар на община Крумовград.
Днес в навечерието на празника, в препълнената зала на ЦПЛР-ОДК, празничен концерт събра хора на различна възраст, представители на различни култури в един пъстър букет и това многообразие за пореден път показва, че по никакъв начин не противопоставя, а обединява  жителите на община Крумовград.  Участниците и гостите на празника бяха поздравени от кметът на общината Себихан Мехмед, която пожела  от все сърце здраве, радост и успехи  в усвояването на майчиния език и всички заедно със стихове, с песни, чрез фолклорното богатство, завещано от дедите, да утвърждаваме толерантност и взаимно уважение между различните култури на територията на общината.
Ученици от СУ «В.Левски» и ЦПЛР-ОДК в Крумовград, и от училищата в селата Луличка, Подрумче, Г.Кула, Странджево, малките възпитаници от НУ в мах.Козино, с.Звънарка,  рецитираха стихотворения, пяха песни на своя майчин език и на езици, които изучават в училище. Децата пресъздадоха фолклора на своите деди, чрез красивите  багри на  пъстрите носии и игривите ритми на танците.
Празникът завърши с изпълнения на дамите от група «Демет» при Сдружение за турска култура и изкуство в Крумовград, които поднесоха на зрителите букет от местни песни.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!