BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 8 март. За осем жени лидерки от Кърджали от неочаквана гледна точка

Казват, че няма „мъжки” и „женски” професии, но защо тогава в българския език повечето съществителни за престижни професии, титли и административни позиции, като президент, директор, министър, кмет, председател, доктор, адвокат, хирург, професор са в мъжки род? И каква е напр. Диана Трухильо – директор/ка на полета Perseverance, която приземи успешно марсохода Perseverance на повърхността на Червената планета? Навсякъде я наричат „колумбийски космически инженер в НАСА, диpектор в коcмическа агенция”. „Затова ние акцентираме върху думата лидерка – казват организаторите от Кръг, които за втора година провеждат акция под заглавие „8 март е, ден за активизъм и политики. За 8 жени лидерки от неочаквана гледна точка”.

Инж. Катя Митовска е зам.-кмет с ресор „Строителство и териториално развитие” в Община Кърджали от 2016-та досега. Извървяла е целия професионален път от някогашен помощник-строителен техник в Окръжно пътно управление, когато за дом й е служил един работен фургон, до сегашната си отговорна позиция. Когато кметът отсъства, тя е обичайният временно изпълняващ длъжността. Момичешката ѝ  мечта е да стане художник, учила се е да рисува при Станка Димитрова. Ще видим серия нейни фигурални композиции, акварели, скици и рисунки с въглен от времето на мечтите.

Защо Елван Гюркаш, директорка на НАП Кърджали, председател на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет с мандат 2019-2023 г., жената с две магистратури, купища дипломи и сертификати, вкл. и Удостоверение за управление по международно право за достъп до квалифицирана информация, може да плете терлици, да тъче китеници и черги и да отглежда тютюн? Как се постига баланс между висококвалифицираната жена с лидерска позиция в обществото и земния човек, който сред хората на село винаги се чувства у дома си? „Аз казвам на хората, че човек е млад, докато се учи – това е възможно всеки ден, от всеки казус, от всяка среща, от всяко намерено решение, от всяка превъзмогната трудност, не само с дипломи за бакалавър, магистър и т.н.”

Шенай Бекир, председателка на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Кърджали. Думите на нейното всекидневие са: ТЕЛК, сбор от пенсия, компенсация и добавка, индивидуална оценка с интервю по телефона от служба „Социално подпомагане”, резервация за лечебна програма, срокът за плащане на данъците се удължава с 2 месеца в извънредната обстановка, защита срещу дискриминация… Любимото ѝ изречение е: „Моят телефон е денонощно отворен”.

Лейла Идриз Ариф, управителка на фирма „Строителство и ремонти” ЕООД, магистър по икономика. Някога – волейболистка в юношеския отбор на „Арда”, от 10 години – изпълнителка в ансамбъла за автентични турски песни „Букет”, а цял живот – ръководи колективи от мъже в строителството.

Жана Чакърова-Шукерска, директор на Секретариата на ОС на БЧК-Кърджали. Думите в нейното ежедневие са: солидарност, подадена ръка, доброволец, поклон, себеотрицание, гражданска доблест, „Млад отличник на БЧК”, акт на доброта, безвъзмездно, подкрепа за най-уязвимите, благодарност. Новата формула от мандат 2017-2020 на БЧК-Кърджали е „хуманитарно пространство”, което се разширява с нови каузи и нови герои в болезнено трудния период на пандемията.

Бахар Велиева Палова – жена-лидер в бизнеса и в политиките към млади хора, бивша общинска съветничка, председателка на Ротари клуб в Кърджали през мандат 2017/2018. Вярва в предаваното в рода ѝ послание: „Направи, каквото трябва, пък ще стане волята на Всевишния”. Двата ѝ основни принципа: Бори се до последно! и Помагай безвъзмездно!

Камелия Чолакова – магистър филолог. Темата на дипломната ѝ работа е „Сегашно историческо време” и това сякаш определя цялото ѝ професионално бъдеще. От 23 години като секретар на НЧ „Обединение 1913” работи за развитие на институцията като общностен център, който предлага важни за хората услуги. В „сегашно историческо време” са: библиотека с 20 хиляди тома, специализиран кабинет за защита на жени жертви на насилие в партньорство с МВР, Работилница за родители „Да пораснем заедно”, Център за ранно детско развитие, дейности по опазване на уникалната чаплова колония в Кърджали, Женски клуб „Родопея”, Регионална CISKO академия, лицензирана и като Център за обучение по 10 професии.

Моника Атанасова – директор на ОП „Обредни дейности“- Кърджали. Жената, чиято работа и отговорности са свързани най-вече с гробищните паркове. Същата жена, която през 2020 г. получи сертификат за плаване във Ветроходната академия на Антоанета Георгиева, внучка на кап. Георги Георгиев,  докара на платформа от морето до яз. Кърджали 5-тонната си лодка, преправи я технически, освободи я от грот мачтата, отряза тежкия ѝ голям кил и я пусна на вода в язовира, за да вози гостите на града. Същата жена, която можете да срещнете, ако ходите на риболов, а ако четете книги, ще намерите в книжарниците романите ѝ и детската ѝ книга за Обичливко, „който е същото дете, каквото сте и вие”.

Изложбата с произведения на участващите в акцията жени лидерки е отворена за посетители в Арт галерия Кръг от 8 март /понеделник/.

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!