BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

През 2019 са използвани СРС спрямо 3 510 души

Парламентът прие Доклада за дейността на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения през 2019 г. „За“ гласуваха 113 депутати и 2-ма се въздържаха. Докладът беше одобрен без дебати.

В него се посочва, че в сравнение с предходната година исканията за използване и прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/ са намалели, разрешенията са се увеличили и отказите са по-малко.

По данни на Висшия съдебен съвет лицата, спрямо които са дадени разрешения за използване и прилагане на СРС, са 3 510.

По данни на Върховната касационна прокуратура лицата, спрямо които са изготвени искания, са 1 333. По данни на ДАНС лицата, спрямо които са изготвени искания, са 197.

По данни на Министерство на вътрешните работи (които не са изцяло съобразени със зададените критерии) от структурите са изготвени 3 203 искания за използване и прилагане на специални разузнавателни средства, по които са дадени 2 872 разрешения и 331 отказа.

Лицата, спрямо които са изготвени искания са 2 246. Използвани са най-често специални разузнавателни средства за деяния като организирана престъпна група, наркотични вещества, акцизни стоки, кражби, подкуп и измама.

По данни от мобилните оператори при тях са постъпили общо 54 329 съдебни разпореждания за достъп до данни като от тях 24 712 са по 3акона за електронните съобщения /ЗЕС/ и 29 617 са по Hаказателно-процесуалния кодекс /НПК/ за съда и прокуратурата. В 348 случая мобилните оператори са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания на ЗЕС и НПК. Сравняването на данните с предходната година показва, че случаите на отказ са се увеличили с 97.

Увеличението в броя на отказите показва, от една страна, че предприятията стриктно спазват законовите изисквания за предоставяне на създадените или обработените в процеса на тяхната дейност данни. От друга страна, че е необходимо надграждащо обучение на професионалните знания, необходими за точното прилагане на разпоредбите на ЗЕС и HПK на органите, на които предприятията са отказали да предоставят справка за данни, с оглед неспазени процедури и изисквания, посочват от Комисията.

В Комисията са постъпили две жалби от физически лица относно неправомерно използване на СРС-та срещу тях. След осъществения парламентарен контрол не са констатирани спрямо жалбоподателите неправомерно прилагани специални разузнавателни средства.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!