BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Саркофагът на египетска мумия разкри тайната си след 3000 години

Шотландски реставратори откриха рисунки на вътрешната страна и на дъното на саркофага на египетска мумия на 3000 години, когато я извадиха от него, за да я консервират, съобщи в. „Дейли мейл“.

Рисунките са на египетската богиня Аментет, или Иментет. Тя е нарисувана в профил с присъщата й червена рокля. Досега не са били известни, защото саркофагът не е вдиган толкова високо, а и мумията не е вадена от него.

Аментет е богиня на отвъдното. Наричана е също богиня на запада.

Мумията в музея на кметството в Пърт, Шотландия, вероятно е на жрица или принцеса. Тя се нарича Такерхеб. Състоянието й не е добро, защото до нея са стигали крадци. Шотландските специалисти я реставрират, преди да бъде изложена в музея през 2022 г. Мумията е дарена на Пърт през 1936 г. от Археоложкото дружество на гр. Алоа, което я е купило от куратор на Египетския музей в Кайро.

През 2013 г. мумията на Такерхеб е изследвана със скенер и рентген през саркофага. Тогава става ясно, че гърдите и тазът й са повредени, след като жената е била мумифицирана.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!