BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Специално за „Нов живот“: Родопският шафран влезна като съставка във ваксина срещу Covid-19

България се нарежда на 4-то място в производството на „червеното злато“ в света

Според данните получени в Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти от Иранския университет за развитие на шафрана Турбет-и-Хайдари родопската подправка вече се използва официално като съставка за една от ваксините срещу Коронавирус. Това съобщи за „Нов живот“ председателят на Асоциацията Хасан Тахиров.

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Това потвърждават още преди няколко години лабораторните анализи от Франция, Англия, Германия и Швеция. Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Испания, Гърция и Италия. А България вече се нарежда на 4-то място по производство на „червеното злато“.

„Още миналата година когато започна пандемията сухият шафран стана много по-търсен, Франция беше поискала 500 тона луковици за използването му в медицината. Ще отглеждаме луковици и за Иран, с които работим съвместно, за Англия и малки количества за Турция, и Македония. Имаме запитване и от Министерство на земеделието в Узбекистан. Бяхме поканени на среща, но заради пандемията това не се случи. Основно изнасяме продукция за Китай.

По договор тази година ще експортираме 650 тона за азиатския пазар, защото заради рестрикциите не можахме да ги пласираме миналата година, тъй като китайският пазар е блокиран и към момента не може да изнасяме, но очакваме тази година да се отвори и всичко да е наред“, допълва Хасан Тахиров.

С търсенето цената на българския шафран се е увеличила двойно. В момента на световния пазар най-скъпата подправка се котира до 10 евро на грам, защото е един от най-качествените продукти и се отглежда при идеални климатични условия и чиста природа. Но заради Ковид пандемията в момента се предлага на промоционална цена от 5 евро на грам.

Нов живот

Хасан Тахиров (крайният в дясно) при посещението си в Иран

Шафранови насаждения в Родопите

Източник: Нов Живот

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!