BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хиляди екоактивисти окупираха каменовъглени мини в Германия

Няколко мини в каменовъглен район в Западна Германия бяха окупирани или блокирани от демонстранти днес, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Протестиращи хора навлязоха в откритата мина „Гарцвайлер“ край Мьонхенгладбах. Няколко души се покатериха върху бункер за въглища в ТЕЦ „Вайсвайлер“ близо до Аахен.

Протестите се отразиха и на железопътния трафик в региона, като предизвикаха промени на маршрути и отменяне на влакове, казаха от „Дойче бан“.

Организаторите от движението „Енде геленде“ (Ende Gelaende – в свободен превод „Край и толкова“) призовават за незабавен отказ от използването на каменни въглища и природен газ за производството на електроенергия в Германия.

От „Енде геленде“ обвиниха полицията, че нарочно спира влакове, за да попречи на екоактивистите да пристигнат на определените за демонстрации места. Според движението в проявите днес участват 3000 души.

Днешната кампания на „Енде геленде“ не е насочена само срещу въгледобива. Около 150 демонстранти застанаха пред газова електроцентрала в Дюселдорф.

Говорителка на движението заяви пред журналисти, че природният газ също е „крайно вреден за климата“.


Източник: Kardjali

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!